Proutník Douglas toporně bojuje o život

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 9. 2006 0:00
Recenze - Lze zívat při akčním politickém thrilleru, ve kterém se honí Michael Douglas, Kiefer Sutherland a Kim Basingerová? Uvnitř: TRAILER
Foto: Aktuálně.cz

Lze. Nudit se nebudete jen v případě, že jste nebyli posledních deset let v kině.

Ano, jde o další z řady thrillerů, v nichž se bojuje o záchranu života amerického prezidenta. Nechybí tedy patetické proslovy v Oválné pracovně, zákulisní intriky v Bílém domě, zběsilé přelety prezidentské vzdušné flotily a samozřejmě ani prkenně důstojný fiktivní prezident.

Hrdinou filmu Strážce ovšem není nejmocnější muž planety, ale strážce jeho ženy. Tajný agent Pete Garrison (Michael Douglas) kdysi zachránil život Ronaldu Reaganovi, od té doby se ale na profesním žebříčku o moc výše neposunul.

A tak i když se prezidenti mění, zůstává Pete nablízku a dál věrně slouží. Nad rámec svých povinností se ovšem též intimně stýká s první dámou a díky tomu se stane předmětem vydírání.

V tajné službě zatím kdosi připravuje atentát na prezidenta a za podezřelého začne být považován právě Pete -  a fakt, že se zapletl s první dámou mu pozici rozhodně neulehčuje.

Coby podezřelý z velezrady se vydává na úprk před svými kolegy vedenými agentem Breckinridgem, kterého hraje Kiefer "Jack Bauer" Sutherland.  Breckindridg je jeho dávným kolegou, nyní nepřítelem, který mu nemůže odpustit, že se Pete kdysi možná vyspal s jeho ženou... Ach, Pete, Pete, ty proutníku! Nemůžeš se trochu krotit?

Foto: Aktuálně.cz

Film režiséra Clarka Johnsona, který na sebe upozornil akčním snímkem S.W.A.T., je kompilací několika osvědčených modelů. První část, která odkrývá, jak to funguje v Bílém domě a mezi presidentovými strážci, odkazuje k filmům jako S nasazením života s Clintem Eastwoodem nebo Air Force One.

Druhá polovina filmu sleduje hlavního hrdinu utíkajícího před nespravedlivým obviněním a přitom pátrá po skutečném pachateli odkazuje ke snímkům jako Minority Report nebo v menší míře Uprchlík.

Film nepřináší nic nového, a staré přitom nepřekoná. Režisér se snaží bojovat s unaveným a toporným scénářem, ale marně. Strážce je sice traktován atraktivními předěly, které mají simulovat neustálý pocit ohrožení a paranoie, ale ani to mu na sexappealu nedodá.

Trochu se Strážce rozjede, právě když se Pete ocitá na útěku stíhán Breckinridgem. Oba přesně vědí, jak ten druhý bude reagovat - a jde tedy o hru o čas. Z podřimování vás probudí i pár dobrých akčních scén, třeba přestřelka v nákupním centru či na torontském summitu G8.

Foto: Aktuálně.cz

Kim Basingerová coby záletná manželka prezidenta je i v padesáti docela exkluzivní a s Michaelem Douglasem jí to celkem funguje. I sám Douglas, který už se nehoní za diamantem, je jako unavený agent vcelku dobrý - i když co do charismatické zchátralosti se takovému Bruceovi Willisovi z nedávného thrilleru 16 bloků nemůže rovnat.

Kiefer Sutherland pro změnu nemá moc co hrát, vlastně jen variuje roli ze seriálu 24 hodin. Je to zase ten správňácký tvrďák, který pro spravedlnost nikdy neváhá vystřelit.

Jenže těch proklatě chytrých, zásadových a drsných správňáckých agentů je tu prostě nějak moc a co do prkennosti si nezadají se svým prezidentem. Stejně prkenný je i celý film: nadhled aby v něm jeden pohledal. Jde přece o život amerického prezidenta! I když fiktivního. Strážce je thriller, který vzruší možná jen pár vrabců na střeše Bílého domu.

Strážce (The Sentinel), USA 2006. Scénář George Nolfi, Gerald Petievich, režie Clark Johnson, kamera Gabriel Beristain, hrají Michael Douglas, Kim Basingerová, Kiefer Sutherland. 108 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy