Prostě jsem to musela zkusit, říká Stewartová. Hraje princeznu Dianu

Reuters Kultura Reuters, Kultura
6. 11. 2021 13:11
Představa, že má v novém filmu ztvárnit někdejší anglickou princeznu Dianu, americkou herečku Kristen Stewartovou vyděsila. Zároveň v tom spatřila výzvu, které nakonec neodolala. „I když se třeba ukáže, že jsme přestřelili, a lidem se to nebude líbit, prostě jsem to musela zkusit,“ říká.
V popředí je Kristen Stewartová jako princezna Diana.
V popředí je Kristen Stewartová jako princezna Diana. | Foto: STX Films

Film nazvaný Spencerová (Spencer) podle hrdinčina příjmení za svobodna od tohoto týdne promítají americká kina. Ta česká jej uvedou 2. prosince.

Chilský režisér Pablo Larraín snímek označuje spíše za fiktivní či metaforický portrét než skutečný životopis Diany Spencerové, která žila v letech 1961 až 1997.

Příběh se odehrává v průběhu vánočních svátků roku 1991 na královském zámku Sandringham v norfolském hrabství, kde se princezně Dianě rozpadá manželství s následníkem trůnu princem Charlesem. Hrdinka čím dál izolovanější od královské rodiny touží vymanit se ze svazujícího prostředí, v němž nemůže popadnout dech.

Pár začal žít odděleně v roce 1992, o čtyři roky později následoval rozvod. Ten byl u následníka trůnu v moderní historii britské monarchie označován za bezprecedentní.

„Snažili jsme se ji pochopit na základě všeho, co jsme našli. Všechno o ní jsme přečetli, dívali jsme se na všechny existující záběry,“ popisuje jedenatřicetiletá Kristen Stewartová, která hraje Dianu. „Cítím k ní emocionální vazbu. Samozřejmě ji miluji, takových je nás spousta. Snadno si ji člověk zamiluje. A snadno začne mít pocit, že by ji chtěl chránit,“ líčí.

Přesto ví, že plně princeznu nikdy nepochopí. „Už navždy tam asi zůstanou věci, o kterých se budeme moci jen domýšlet, jak to bylo doopravdy,“ říká.

Film natočil Pablo Larraín, jenž režíroval i drama Jackie s Natalií Portmanovou v roli Jacqueline Kennedyové. Tentokrát ho zaujala situace, kdy „se někdo rozhodne nebýt anglickou královnou a raději být sám sebou, to je pohádka naruby“, myslí si.

„Jak a proč člověk udělá takové rozhodnutí? Je to velký, univerzální příběh, který může oslovit miliony lidí,“ uvažuje Larraín.

Film Spencerová (Spencer) uvedou česká kina 2. prosince. | Video: Neon

Princezna Diana zemřela při nehodě v Paříži roku 1997 ve věku 36 let. Stalo se tak v pařížském tunelu, když se v autě se svým přítelem snažila ve vysoké rychlosti uprchnout bulvárnímu novináři.

Její filmové a televizní portréty nemají vždy příznivý ohlas. Pětadvacetiletá Angličanka Emma Corrinová sice získala několik cen za to, jak ztvárnila mladou Dianu v televizním seriálu Koruna na Netflixu. Avšak osm let starý film Diana, v němž princeznu hrála Naomi Wattsová, sklidil rozpačité ohlasy. A stejně tak kritici potopili nový broadwayský muzikál rovněž nazvaný Diana.

Kristen Stewartová naopak za výkon v novém filmu sklízí uznání a podle kritiků by mohla získat nominaci na Oscara.

„Diana je v jejím podání roztěkanou mladou ženou, kterou pobyt v až kubrickovsky atmosférických chodbách panství Sandringham svazuje do takové míry, že se často nedokáže nadechnout,“ napsal pro Aktuálně.cz kritik Marek Čermák, který snímek viděl na benátském festivalu. „Její gestikulace i mimika zdůrazňují urputný vnitřní boj. Několikrát se vydere na povrch, když si Diana fyzicky ubližuje,“ dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy