Prokletý ostrov Martina Scorseseho bude děsit v televizi

Kultura Kultura
26. 8. 2014 23:06
Vzájemný vztah velkých pláten kin a malých obrazovek televizorů má další novinku. Psychologický thriller Martina Scorseseho z roku 2010 čeká seriálový doplněk.
Z natáčení původního filmu Prokletý ostrov z roku 2010.
Z natáčení původního filmu Prokletý ostrov z roku 2010. | Foto: Externí

Praha - Jednasedmdesátiletý Martin Scorsese byl významný činitel hnutí hollywoodských spratků, kteří v sedmdesátých letech oživili hollywoodskou kinematografii a své renomé provokativního a řemeslně mistrovského tvůrce si uchovává i v době, kdy většina jeho diváků končí v důchodu.

Ačkoli v současnosti sbírá uznání za fresku burzovního pekla ve Vlkovi z Wall Street, zájem se stáčí k jeho nedávnému počinu - Prokletému ostrovu. Server Deadline informoval, že kabelová stanice HBO spolu se studiem Paramount plánují televizní seriál založený na podivném psychiatrickém ústavu, který ve filmu hrál ústřední roli.

Zatímco děj snímku se zakládal na knize Dennise Lehanea a sledoval, jak vyšetřující maršál v podání Leonarda DiCapria ztrácí rozum v komplexu ostrovní léčebny a jeho pojetí o realitě se převrací sem a tam, plánovaný seriál by se měl odehrávat o mnoho let dřív. Budeme se muset obejít bez DiCapria. Prozatím se pro seriál počítá s název Ashecliffe, který vychází z pojmenování psychiatrické instituce, která na ostrově Shutter sídlí.

Do práce na scénáři seriálu by se měl zapojit i autor knižní předlohy a Scorsese bude minimálně režírovat pilotní epizodu. Se seriálovým prostředím televize přitom má zkušenosti. Pro HBO už režíroval první díl jejich úspěšného retro gangsterského hitu Impérium - Mafie v Atlantic City a s týmž televizním subjektem spolupracuje na dalším chystaném projektu o hudebním producentovi ze sedmdesátých let, který se bude ochomýtat kolem rock'n'rollové scény.

Paramount přitom rozjíždí celou řadu projektů, které jeho filmový archiv propojují s živým televizním světem. Počítá se mezi ně Škola ro(c)ku Richarda Linklatera, Truman Show s Jimem Carreym nebo Duch s Patrickem Swayzem.

Naopak pro Martina Scorseseho zajistili režii adaptace oceňované novely japonského spisovatele Shusako Enda s názvem Silence, v níž sleduje portugalského misionáře na misi v Japonsku sedmnáctého století. Mezi potvrzenými herci jsou Andrew Garfield, Liam Neeson nebo Ken Watanabe.

 

Právě se děje

Další zprávy