Projekt 100 vrací na plátna kin digitální Kubrickovu odyseu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 3. 2014 12:25
Film 2001: Vesmírná odysea bývá označován za mezník světové kinematografie. Projekt 100 promítá v českých kinech restaurovanou verzi sci-fi Stanleyho Kubricka.
2001: Vesmírná odysea.
2001: Vesmírná odysea. | Foto: Projekt 100

Praha - Na velká plátna českých kin se dostává digitální, restaurovaná verze filmu Stanleyho Kubricka a Arthura C. Clarka 2001: Vesmírná odysea, nejproslulejší a nejdůležitější filmová sci-fi všech dob, jeden z mezníků světové kinematografie, ve kterém se diváci vydají na takřka tříhodinovou fascinující pouť vesmírem - "za nekonečno a dál".

Snímek uvádí Asociace českých filmových klubů (AČFK) v rámci pokračujícího Projektu 100. Podle hlavního dramaturga AČFK Jana Jílka je nutné film z roku 1968 vidět na velkém plátně; jen tak totiž náležitě vynikne každý detail. "Navíc se bude promítat v aktuálně nejlepší dostupné technické kvalitě, takže diváky čeká mimořádně intenzivní zážitek," zdůraznil Jílek.

Podívejte se na ukázku z filmu 2001: Vesmírná odysea.
Podívejte se na ukázku z filmu 2001: Vesmírná odysea.

V Projektu 100, který asociace každoročně pořádá od roku 1995, zastupuje snímek 2001: Vesmírná odysea evropskou klasiku. Film sice vznikl v produkci hollywoodského studia MGM a jeho tvůrce Stanley Kubrick pocházel z USA, ale natáčelo se v Anglii, kde režisér od 60. let až do své smrti žil. Z Británie pocházel také spoluautor, spisovatel Arthur C. Clarke.

Vesmírná odysea vypráví příběh odehrávající se v rozpětí milionů let. Začíná v době, kdy na Zemi žili lidoopi, zobrazuje člověka - dobyvatele vesmíru, střet s umělou inteligencí a končí jeho přechodem na vyšší úroveň bytí.

Hlavními hrdiny jsou členové posádky raketoplánu Discovery, především kapitán David Bowman a nejmodernější počítač své generace HAL 9000, který loď řídí. Discovery směřuje na Jupiter, aby vypátrala, z jakého důvodu na něj z Měsíce vysílá záhadný monolit radiomagnetické vlny.

Film je i dnes úchvatnou podívanou s unikátními triky a speciálními efekty, které ve své době získaly Oscara a jejichž vyznění umocňuje hudba Arama Chačaturjana, Györgye Ligetiho, Richarda a Johanna Strausse.

Projekt 100 zahájila koncem ledna digitalizovaná verze kultovní filmové eseje Koyaanisqatsi. Dalšími příspěvky budou v květnu legendární Pulp Fiction: Historky z podsvětí a v létě Ostře sledované vlaky.

Snímek 2001: Vesmírná odysea má dnes obnovenou českou premiéru v Městské knihovně v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy