Producentský cech dal oscarový předvýběr deseti filmů

Kamil Fila Kamil Fila, kf
6. 1. 2010 14:00
Místo v nominacích našly velké trháky i "malé filmy"
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Profesní sdružení Producers Guild of America (Americký cech producentů) vybralo deset filmů do nominací vyhlášení nejlepších počinů v Hollywoodu za rok 2009. Převratné je právě množství deseti filmů - až dosud bylo tradičně nominováno pouze pět titulů.

Cech se tak připojil k oscarové Akademii, která nově zdvojnásobila počet adeptů v kategorii film roku na deset. Dá se totiž předpokládat, že právě producenti byli jedním z těch, kdo lobbovali za rozšíření nominací.

Foto: Bontonfilm

Důvodů pro tuto změnu je víc: Hollywood se jednak domnívá, že v poslední době každoročně vzniká stále víc dobrých filmů, jednak, že dosavadní výroční ceny málo zohledňovaly populární žánrové filmy, které sice nemají umělecké ambice, ale rozhodně obohacují kinematografii jako celek.

V pozadí těchto změn a rozšíření nominací je pak pochopitelně - zvláště u oscarového ceremoniálu - také strach o sledovanost televizního přenosu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Clooney má štěstí. Elitářští kritici mu nedali cenu
Komedie s Clooneym má šest nominací na Glóby
Nepřemožitelný Mandela byl přemožen žabákem
O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky
Clooney dostal další frčku na Oscary
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla


Ceny producentského cechu sice televizní show nemají a jde víceméně o interní profesní záležitost, zároveň jsou producenti ti, jimž na Oscarech nejvíce záleží. Byť v Akademii zdaleka nemají mezi několika tisíci hlasujícími většinu, disponují nezanedbatelným vlivem. 

Jako odstrašující příklad, který byl hlavním impulsem ke změně v nominacích, je uváděn loňský rok, kdy PGA nominovala u svých cen mezi nejlepší filmy roku velký comicsový hit Temný rytíř. Snímek měl měl i vynikající kritiky, ale Akademie ho nakonec ani nenominovala do finální pětky.

Nejenom že by tím vyšla vstříc názoru odborné i laické veřejnosti, ale zároveň by si zajistila vyšší sledovanost, která jinak stále klesá, neboť většina nominovaných titulů je méně známá.

Foto: Aktuálně.cz

PGA tedy letos udělala pro oscarové akademiky jakýsi předvýběr a je vysoce pravděpodobné, že se jejich symbolické doporučení odrazí na oscarové desítce. Vliv cechu potvrzuje i jeho úspěšnost při oscarových předpovědích: z dosavadních šestnácti ročníků dostalo jedenáct jejich vítězů posléze i zlatou sošku za nejlepší film.

Kromě již známých favoritů přidali producenti do výběru přesně ten typ filmů, na něž jsou v Hollywoodu nejvíce hrdí - tedy dílo, které nejen vydělává, ale stane se oblíbeným i u náročnějších diváků a znalců.

Hned tři snímky navržené na cenu Darryla F. Zanucka za nejlépe zprodukovaný snímek roku jsou velké sci-fi trháky - Avatar, Star Trek a District 9, které shodně mají výborné ohlasy u kritiky i diváků. Chybět nemůže ani pixarovský animák Vzhůru do oblak a komediální drama z 2. světové války Hanebný pancharti.

Producenti se ovšem zároveň chtějí prezentovat i jako lidé, kteří přihlížejí k tomu, aby v rámci továrny na zábavu za „ušetřené peníze" vznikalo i umění pro menšinové publikum.

Foto: Aktuálně.cz

Tuto kategorii zajišťují syrové válečné drama z Iráku, Smrt číhá všude (Hurt Locker), teenagerské drama Precious odehrávající se v černošském Harlemu, smutná satirická „krizová" komedie Lítám v tom, kde George Clooney hraje muže specializujícího se na vyhazování lidí z práce, konverzační drama An Education (Výchova) a konečně sportovní retro-drama Invictus od veterána Clinta Eastwooda, jenž má za zásluhy podobnou nominaci snad už předplacenou.

V kategorii animovaných filmů se kromě Vzhůru do oblak objevuje ještě Koralína a svět za zavřenými dveřmi, Fantastic Mr. Fox (o jeho uvedení do českých kin se stále jedná), Princezna a žabák a také temná sci-fi Číslo 9.

Uvidíme, nakolik se touto soupiskou inspirují Oscaři, kteří své nominace zveřejní 2. února. Nejvyšší sledovanost měly Oscary v roce 1999, kdy dominoval Titanic, hit z roku 1998; Akademie jako by jen čekala, až režisér Titanicu James Cameron natočí další film.

Jeho nový hit Avatar, který momentálně láme rekordy v žebříčcích návštěvnosti a posunuje Hollywood do nové éry 3D filmů, pravděpodobně nevyrovná zisk jedenácti oscarových sošek, jež má Titanic, ale bude okupovat nominace v mnoha technických kategoriích.

PGA rovněž vyhlašuje nominace u televizních projektů a dokumentů. Ty se už částečně překrývají s nominacemi na Zlaté Glóby, druhou nejprestižnější americkou televizní a filmovou událostí roku, jejíž přenos bývá také hojně sledován. Jejich držitelé za rok 2009 budou vyhlášeni v přímém přenosu 17. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy