Producenti a scenáristé posvětili oscarovou sestavu

Pavel Kroulík
5. 1. 2011 15:40
Koktavý král může mít problémy s Oscarem za scénář
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Po sdruženích filmových recenzentů a publicistů začínají vyhlašovat své ceny i profesní cechy, jejichž členové jsou často členy oscarové akademie. Také v jejich tipech na nejlepší snímky zatím figurují převážně tituly, o kterých se mluví od začátku sezony cen.

Scenáristé sdružení ve Writers Guild of America vyhlásili dvě pětice nominovaných filmů. O jejich cenu za původní scénář se uchází sci-fi Počátek, baletní drama Černá labuť, boxerské drama The Fighter, lesbický příběh Děcka jsou v pohodě a překvapivě komediální drama Please Give, o kterém zatím nebylo moc slyšet, byť má hodně pozitivní recenze.

Čtěte také:
Hollywoodské filmy roku? Nepříliš podařené návraty
The Social Network je film roku, zní ze všech stran

V kategorii adaptovaný scénář soutěží Opravdová kuráž, 127 hodin, kriminálka The Town, facebookový příběh The Social Network a taktéž poměrně nečekaně film I Love You Phillip Morris (ten dlouho čekal na americkou premiéru).
Naopak v nominacích cechu chybí sedminásobný favorit Zlatých Glóbů The King's Speech, nezávislé drama Winter's Bone, animák Toy Story 3 nebo Další rok režiséra Mikea Leigha.

Foto: Falcon

Jejich autoři totiž nejsou členy cechu nebo nebyly smlouvy, podle nichž na scénářích pracovali, uzavřeny podle regulí WGA. Což znovu potvrzuje sílu profesních sdružení v americkém filmovém průmyslu i to, že na výsledky cen mají vliv i lobbyistické tlaky. Těžko říct, zda hlasující scenáristé vezmou některé z vyřazených filmů na milost při oscarové volbě, byť tu jsou jiná pravidla.

Své oborové vítěze vyhlásí cech 5. února simultánně na obou pobřežích, kde má pobočky. Loni vyhrál jejich cenu za původní scénář The Hurt Locker, který si pak tutéž trofej odnesl z Oscarů. Trofej pro adaptovaný scénář dostala krizová komedie Lítám v tom Jasona Reitmana, ale na Oscarech předpokládaný kandidát propadnul a v této kategorii ho porazilo harlemské drama Precious.

Nominace na své ceny za nejlepší filmy vyhlásil i velmi vlivný cech producentů. V jejich sestavě už nechybí takřka žádný z filmů, o kterých se letos mluví. Vítěze budou členové The Producers Guild of America v druhém kole vybírat z desítky, v níž jsou The Social Network, The King's Speech, Černá labuť, 127 hodin, The Fighter, The Town, Toy Story 3, Počátek, Děcka jsou v pohodě a Opravdová kuráž.

Foto: Aktuálně.cz

Tato sestava podle předpovědí odpovídá rozšířené nominaci filmů, které by se měly ucházet o Oscara v hlavní kategorii. Předloňské zvýšení počtu snímků z pěti na deset mělo zajistit, že se do výběru dostanou i divácky vděčné filmy, což zvýší diváků zájem o přímý přenos a uspokojí velká studia, která mají zájem na propagaci svých blockbusterů.

I nezávislé snímky z druhé strany spektra sice můžou vyhrát Oscary jako loni Hurt Locker, ale obecně jsou do výběru zařazovány spíše jako důkaz, že se „nezapomíná na malé filmy".  Na jeden sice zapomněli i producenti - na drama Winter's Bone (Zmrzlá kost) o dívce, která se vydává do hor pátrat po otci, a jenž měl na začátku sezony nálepku černého koně. Jinak ale pokrývá jejich výběr celé spektrum „vzorové sestavy" - od velkorozpočtových snímků přes ambiciózní filmy po ono nezávislé „koření".

První zastupují dva blockbustery s rozpočty okolo 200 milionů dolarů: disneyovský animák Toy Story 3, nejziskovější film loňského roku s miliardou dolarů z pokladen, a sci-fi Inception (Počátek), která v kinech získala přes 800 milionů.

Zbytek sestavy tvoří filmy s rozpočtem pod 50 milionů dolarů. Social Network stál přesně tuto sumu, ale vydělal už čtyřnásobek. Špatně si ale letos nevedou ani menší a malé filmy typu Černé labutě - baletní drama stálo 13 millionů, ale vydělalo už 48 milionů; a to je stále v kinech a díky publicitě bude mít zřejmě velmi dlouhou životnost.

Nejlevnější film z nominované desítky je pak lesbický příběh The Kids Are All Right (Děcka jsou v pohodě) za 4 miliony. Nicméně i ten si na sebe v kinech bohatě vydělal (29 milionů) a právě vyšel na DVD.

Foto: Bontonfilm

V kategorii animovaných snímků se o producentskou trofej utkají Já,  padouch, Toy Story 3 a Jak vycvičit draka. Producenti vyhlašují i ceny v televizních kategoriích. V dramatických seriálech nominovali pětici Breaking Bad, Dexter, Ztracení, Mad Men a True Blood. I v komediích vybrali známé pořady: 30 Rock, Curb Your Enthusiasm, Glee, Modern Family a Kancl.

Vítěze producentů vyhlásí scenárista a režisér Judd Appatow (známý díky komedii Zbouchnutá) 22. ledna v Los Angeles. O tři dny později oznámí nominace na Oscary prezident americké Akademie filmových umění a věd Tom Sherak spolu s herečkou a zpěvačkou  Mo'Nique. Ta před rokem získala sošku za herecký výkon ve vedlejší roli za zmíněné Precious.

Zlaté sošky plešatých mužů s mečem se pak budou předávat 27. února. Ceremoniál v divadle Kodak budou moderovat herci James Franco a Anne Hathawayová.

 

Právě se děje

Další zprávy