Producent Štěstí: Asi točíme dobré filmy

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 2. 2006 1:00
Rozhovor - Absolutní vítěz letošních Českých lvů, Štěstí Bohdana Slámy, vznikl v produkční společnosti Negativ.
Pavel Strnad
Pavel Strnad | Foto: Česká televize

Snímky Negativu získávají ceny pravidelně. Točíme s režiséry, které dobře známe a jejichž filmy se nám líbí, nabízí vysvětlení a model spolupráce Pavel Strnad, spoluzakladatel Negativu.

Konkurentem Štěstí byly i Zelenkovy a "vaše" Příběhy obyčejného šílenství. Komu jste fandil víc?

Říkal jsem si, že příště už dva takhle silné filmy nesmíme uvádět v jednom roce. Ne, samozřejmě jsem měl radost ze všech nominací, které oba filmy dostaly. U každé kategorie jsem doufal, že to "jednomu z našich" vyjde.

Štěstí
Štěstí | Foto: Negativ

Jak jste slavili vítězství?

Udělali jsme si takový příjemný večírek s lidmi, kteří se na Štěstí a na Příbězích podíleli.

Štěstí má mezinárodní úspěchy, zvítězilo třeba na prestižním festivalu v San Sebastianu. Co zahraniční publikum nejvíc oceňovalo?

Myslím, že to samé, co české publikum: silný příběh a skvělé herecké výkony. Na tiskovkách nebo besedách se otázky točily také kolem malých dětí a natáčení s nimi. Všichni se pozastavovali nad tím, jak s nimi Bohdan Sláma dokázal natočit tak silné a náročné scény.

Infobox
Autor fotografie: ČTK

Ale obecně české filmy na mezinárodním poli příliš úspěšné nejsou...

Důvodů je víc. Zaprvé jsou často financované z českých zdrojů a potřebují uspět především u českých diváků. Druhým důvodem je chybějící propagace v zahraničí. Všechny evropské státy to dělají, jinak by ve světové konkurenci těžko uspěly. Česko musí tenhle handicap napravit: bez pravidelné prezentace na festivalech a trzích si nikdo nevšimne, že česká kinematografie existuje.

Příběhy obyčejného šílenství
Příběhy obyčejného šílenství | Foto: Aktuálně.cz

Jaké z loňských - a nejen českých - filmů se vám líbily?

Příjemně mě překvapil Kousek nebe Petra Nikolaeva, líbil se mi i Šulíkův Sluneční stát. Úplně největším zážitkem pro mě byli dánští Bratři od Susanne Bierové - ale bohužel jsem loni viděl málo filmů.

Plyšového lva získal potřetí Zdeněk Troška. Co si myslíte o jeho sérii Kameňák?

Je to zvláštní fenomén: považuji ho spíš za televizní pořad a fascinuje mě, že na něj do kina přišlo tolik lidí.

Štěstí
Štěstí | Foto: Aktuálně.cz

Jak docílit, aby lidé navštěvovali kvalitnější filmy? V 60. letech se "masově" chodilo na tituly označované dnes jako artové.

Čas se nedá vrátit; dnes je spektrum zábavy, ze které si divák může vybrat, mnohem širší, navíc vkus určuje především televize. Ale za pár let to už může být internet a možná ještě budeme s nostalgií vzpomínat na současné diváky...

  • Pokračování rozhovoru ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy