Proč je režisérka filmu Confetti idiot?

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 7. 2006 12:00
Recenze - Stejně jako se nevydaří každá svatba, nemusí se vydařit ani každá britská romantická komedie. To je i případ filmu Confetti. Uvnitř: TRAILER

Svatby a jejich přípravy jsou logicky vděčným prostředím romantických komedií.

Když se vyvedou, vzniknou více či méně zdařilé filmy jako Čtyři svatby a jeden pohřeb, Nevěsta na útěku, Nesvatbovi, Svatba mého nejlepšího přítele či Svatby podle Mary.

Když ne, vznikne snímek Confetti, jenž zakončoval letošní karlovarský filmový festival.

Confetti se jmenuje časopis, který vyhlásí soutěž o nejoriginálnější svatbu roku. Sítem výběru nakonec projdou tři poměrně bizarní páry - nudistický, muzikálový a tenisový. Film sleduje jejich přípravy na svatbu, vzájemné soupeření i samotné vdavky.

Při přípravách pomáhají dva homosexuální svatební koordinátoři. Nudistům navíc cestu ke svatbě komplikuje prudérnost pořadatelů, tenistům zpackaná kosmetická úprava nosu nevěsty a muzikálovému páru zase vlastní rodina.

Film se veze na vlně obliby reality show: celý děj je zaznamenáván, jako by o reality show šlo - včetně promluv párů na kameru, reportážního sledování jejich hádek či doprovázení nevěst na zkoušky kostýmů.

Humor se Confetti snaží vytřískat z věčného zobrazování nahoty nudistického páru, trapnost z příprav muzikálové svatby a iluzi dramatičnosti z toho, jak moc o výhru usilují tenisté.

Confetti
Confetti | Foto: Bontonfilm

Hrdinové zcela postrádají charisma, možná v zájmu toho, aby působili směšně. Přitom je mezi nimi i Martin Freeman, který si zahrál v nejúspěšnější britské romantické komedii, Lásce nebeské.

Režisérka se prý při přípravě filmu nechala inspirovat svatebními přípravami své sestry. Problém ovšem je, že Confetti se natáčely improvizačně, bez pevného scénáře.

Debbie Isittová to vysvětluje tím, že "pouštět se do něčeho tak velkého, jako je celovečerní film, bez jistoty, že si užijete spoustu spontánní legrace, nemá smysl".

Confetti
Confetti | Foto: Bontonfilm

Není známo, zda si ji užili, zato víme, že si ji moc neužije divák. Co autorka nazývá hereckou spontaneitou, je mnohem víc chaosem.

Herci zbavení mantinelů se tu potácejí zcela beze smyslu, v paměti tak utkví snad jen ty věčné nudistické scény.

Takže na místě je i další citát režisérky: "Když se mě teď lidé ptají, proč improvizace, odpovídám jim: Protože jsem byla idiot!"

Confetti (Confetti), USA 2006. Scénář a režie Debbie Isittová, kamera Dewald Aukema, hudba Paul Englishby, hrají Jimmy Carr, Olivia Colman, Vincent Franklin, Jason Watkins, Martin Freeman, Jessica Stevenson, Stephan Mangan, Robert Webb,  Alison Steadman, Felicity Montaga, Meredith Macneill a další. 100 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy