Příští bondovku vymýšlejí režisér a scenárista Trainspottingu, agenta 007 opět hraje Daniel Craig

Reuters ČTK Kultura Reuters, ČTK, Kultura
25. 5. 2018 15:16
Pětadvacátý film o "agentovi s povolením zabíjet" kina uvedou na podzim 2019.
Daniel Craig naposledy Jamese Bonda ztvárnil před třemi roky ve filmu Spectre.
Daniel Craig naposledy Jamese Bonda ztvárnil před třemi roky ve filmu Spectre. | Foto: Forum Film CZ

Držitel ceny Oscar Danny Boyle natočí příští film o agentovi Jejího veličenstva Jamesi Bondovi. Nejslavnějšího britského špiona se slabostí pro martini už popáté ztvární Daniel Craig.

Natáčení pětadvacáté bondovky začne letos v prosinci v britských studiích Pinewood. Film bude v britských kinech uveden v říjnu 2019, ve Spojených státech o měsíc později. Dnes to oznámili producenti Michael G. Wilson a Barbara Broccoliová.

Ti jedenašedesátiletého Boylea, autora filmu Milionář z chatrče, oceněného osmi cenami Oscar, či úspěšných dramat Trainspotting a Steve Jobs, označují za "mimořádný talent".

Podle britského deníku Guardian je málokterý anglický filmař pro tento úkol vhodnější. "Boyle je sázkou na jistotu. Akčním scénám dodá potřebnou energii navíc a přitom s ním neriskujete, že znehodnotí půlstoletí trvající bondovskou tradici," napsal už před několika měsíci Guardian.

Režisér Boyle už s hercem Craigem spolupracoval v roce 2012, kdy společně natočili krátký film pro zahajovací ceremoniál Letních olympijských her v Londýně. V něm Craig jako James Bond přišel vyzvednout anglickou královnu Alžbětu II. v Buckinghamském paláci.

Scénář k příštímu, zatím bezejmennému dobrodružství Jamese Bonda na základě Boyleova nápadu napíše čtyřiapadesátiletý rodák z Glasgow John Hodge.

Ten patří k režisérovým blízkým spolupracovníkům. Společně jsou podepsáni pod oběma filmovými adaptacemi Trainspottingu, jež vycházely z románové předlohy Irvina Welshe, a dále pod tituly Pláž, Mělký hrob, Extra život nebo krátkometrážním Alien Love Triangle.

Podle britského listu Guardian se v branži spekuluje o tom, že v nové bondovce budou znovu účinkovat Ben Whishaw jako výstřední vědec Q, Naomie Harrisová jako Bondova sekretářka a agentka Moneypenny či Rory Kinnear jako šéf tajné služby MI6 Tanner.

Režisér Boyle v minulosti naznačil, že nový Bond by mohl zohlednit dopad kampaně proti sexuálnímu obtěžování vedené pod hashtagem #MeToo. "Člověk vnímá odkaz celé bondovské ságy a jejího světa, ale také moderního světa, v němž žije," pravil Boyle.

Snímek vyrobí studio EON Productions. Ve Spojených státech jej do kin uvede MGM, která už šestnáct let nespolupracovala na žádné bondovce, společně s firmou Annapurna Pictures. Ta dříve zafinancovala filmy renomovaných režisérů Spikea Jonze nebo Paula Thomase Andersona.

Britskou distribuci nové bondovky namísto dřívější Sony zajistí Universal Pictures.

Daniel Craig, který letos v březnu oslavil padesátiny, hraje "agenta s povolením zabíjet" Bonda dvanáctým rokem. V roli debutoval roku 2006 snímkem Casino Royale. Dále účinkoval v Quantum of Solace, veleúspěšném Skyfall, jenž celosvětově utržil 1,1 miliardy dolarů, a naposledy před třemi roky ve Spectre. Oba poslední filmy natočil Sam Mendes.

O tom, zda bude Craig v bondovské sérii pokračovat, v posledních letech novináři i veřejnost dlouze spekulovali, mimo jiné na základě hercových projevů nespokojenosti. Po dokončení Spectre například Craig řekl, že by si "raději podřezal žíly", než aby hrál Bonda ještě jednou.

Vloni ale herec v americké televizní talkshow Stephena Colberta potvrdil, že natočí ještě pátou, svou asi už opravdu poslední bondovku. "Myslím, že tohle je naposledy. Chci se rozloučit ve velkém a nemohu se dočkat," uvedl.

Daniel Craig v sérii o agentovi Jamesi Bondovi nahradil Pierce Brosnana, jenž začal roku 1995 filmem Zlaté oko a skončil o sedm let později ve snímku Dnes neumírej.

Před Brosnanem Bonda ztvárnili Timothy Dalton, nedávno zesnulý Roger Moore, George Lazenby a Sean Connery. Ve filmu z roku 1967, jenž nebývá zahrnován do bondovského kánonu, hlavní roli zpodobil David Niven.

Při spekulacích o tom, kdo by mohl Daniela Craiga v roli agenta 007 v budoucnu nahradit, britský tisk nejčastěji zmiňoval Toma Hiddlestona, Aidana Turnera nebo Idrise Elbu, který by se stal prvním představitelem Bonda černé pleti.

 

Právě se děje

Další zprávy