Přijede do Cannes rozdvojený Che Guevara a Sláma?

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 3. 2008 16:00
Jaké filmy se utkají letos na prestižní přehlídce
Foto: stevensoderbergh.net

Praha - Už za necelé dva měsíce startuje festival v Cannes. Nejprestižnější událost filmového světa zahájí 14. května světová premiéra napjatě očekávaného nového Indiana Jonese s podtitulem Království křišťálové lebky. Jaké filmy ho budou následovat?

Loni tu poprvé byl k vidění letošní oscarový vítěz Tahle země není pro starý či nové filmy Quentina Tarantina, Davida Finchera i Guse van Santa. Bodoval nakonec méně nápadný, ale o to víc strhující rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Cannes
Cannes | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více
Indy v Cannes: Indiana Jones válcuje kina tři měsíce před premiérou

Cannes 2007: Celebrity světa filmu se loučily s Cannes
Připomeňte si: SPECIÁL - vše o loňském festivalu v Cannes

Letos se pod hlavičkou stejné distribuční společnosti Wild Bunch snaží do prestižní soutěže proniknout Venkovský učitel Bohdana Slámy.

Oficiální program oznámí Cannes až příští měsíc, přesto už je známo několik prvních účastníků soutěže. Ta bude i letos opravdu mezinárodní - což nahrává i českým šancím.

Podle Hollywood Reporteru se tu má šanci objevit řada filmů od amerických distributorů, ve kterých hrají slavní hollywoodští herci, ale natočili je neameričtí režiséři. Ti tu zas představí filmy, které vytvořili v cizích zemích či v cizích jazycích.

Foto: Negativ/Martin Špelda

Loni tu takto zápolil třeba (Američan) Julian Schnabel s úžasným (francouzským) snímkem Skafandr a motýl, příkladem opačného přístupu je loni v Cannes premiérovaný první anglicky mluvený snímek Wong Kar Waie Mé borůvkové noci.

Novým ředitelem přehlídky se stal bývalý umělecký ředitel Thierry Fremaux a jeho tým už má podle Hollywood Reporteru na stole pár slibných nabídek, z nichž vzejde finální dvacítka až třicítka filmů.

Předpokládá se, že v Cannes by si premiéru mohly odbýt dva nové filmy Stevena Soderbergha, který tu loni představil třetí díl Dannyho parťáků. Oba filmy jsou natočené ve španělštině a jejich hrdinou je kubánský revolucionář Che Guevara; jmenují se Argentina a Guerrilla.

Do soutěže by se mohl probojovat i Woody Allen se svým prvním neanglicky mluveným snímkem Vicky Cristina Barcelona. A mluví se i o novém filmu od Michaela Winterbottoma Genova, který vypráví o britském vdovci a jeho dvou dcerách, kteří se přestěhují do Itálie.

 

Právě se děje

Další zprávy