Přichází americký Dušín, ideální film pro časy krize

Petr Cífka
28. 4. 2009 8:40
Na DVD se objevuje klasika Franka Capry ze 40. let
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Konečně adekvátní reakce. Distributoři se přestali tvářit, že se jich ekonomická krize netýká a jako šiřitelé „nejdůležitějšího umění" přiložili ruku k dílu. Je třeba natlouct do hlav optimismus! A čím jiným než jedním z nejpřítulnějších filmů všech dob, americkou vánoční klasikou z roku 1946 Život je krásný.

Hlava ať upadne tomu, kdo si majstrštyk režiséra Franka Capry splete s dvanáct let starým hitem Roberta Benigniho. Ano, oba filmy umí nakazit pozitivismem, okolo obou se vznáší oscarová gloriola a v obou přijdou ke slovu nácci. Ale tím paralely končí.

Foto: Aktuálně.cz

Benigniho Život je krásný se navíc v českých domácnostech zabydlel už dávno, ten Caprův na to měl sice o padesát let víc, ale ze zjevných důvodů se může do přízně pozvolna vtírat až nyní. Status středoevropské televizní klasiky v nedohlednu, na DVD teď uveden díky osvětové činnosti společnosti MagicBox.

Nenápadní dobráci

Filmy Franka Capry tematizují fundamentální americké hodnoty; o to složitější byla (a je) jejich cesta do českých diváckých srdcí. Capra kultivovaně oslavoval schopnosti obyčejného člověka, který zvládne obstát ve velkém světě a vzdorovat mašinérii. Idealisticky stavěl „malé" pracovité chlapíky do kontrastu ke zprohýbaným politikům a jestřábům kapitalismu.

Proti zlořádům s penězi a mocí v Caprových filmech bojují nenápadní dobráci. K happy-endu dojdou i s tak neprůraznými zbraněmi, jakými jsou píle, pracovitost a mravní integrita. Jejich příkladným vtělením se stal herec James Stewart.

Foto: Aktuálně.cz

V titulní postavě filmu Život je krásný naplnil poněkolikáté prototyp človíčka, jenž uspěje díky upřímnosti a odhodlání. Jeho George Bailey nevyčuhuje z davu, ale o to cennější je jeho vítězství. Na sobě zánovní sako, na hlavě lehce ošoupaný klobouk a „poctivý ksicht" - jak se zdůrazňuje v jedné roztomilé sekvenci .

Právě díky Stewartovu charismatu a nenucené eleganci tato "pohádka" i po letech dýchá životem. Herec schematickou postavu prokrvil na věčné časy, takže se od ní nelze citově odpoutati, i když se zrovna chová jako Mirek Dušín. A že se tak chová docela často…

V dětství George zachránil mladšího bráchu i pana lékárníka, v dospělosti rezignoval na velké plány, vzdal se snů o studiu a cestování, a radši se chopil společnosti Banking & Loan, která v jeho rodném městečku živí trh s hypotékami. Tím zajistil, aby se životy chudých rodin nedostaly do spárů pana Pottera, hamižného „pandrholy" s naditým břuchem a ještě naditější portmonkou. 

Křesťanské hodnoty

Bailey působí jako příkladný klaďas. Těší se respektu sousedů z malebného maloměsta, má krásnou ženu a vzorovou rodinu. Jenže film není medovou selankou, jakkoliv se to na první pohled nezdá - úspěch je zaplacen dřinou, odříkáním.

Foto: Pavel Kroulík

George musel zapomenout na svoje sny a obětovat se. Což jsou hodnoty, které byly ve vypjatých dobách velké hospodářské krize nebo druhé světové války aktuální a žádoucí. Capra na ně jako příkladný vlastenec a živoucí reklama na americký sen věřil - a že o nich uměl s takovým zápalem točit filmy!

Jeho pohled na svět je ovlivněn i křesťanskou morálkou. Život je krásný to ukazuje víc než zjevně, protože ho vypráví Josef a jeho nebeští kumpáni; a zásadní úlohu v příběhu má Georgův anděl strážný. Znovu se přitom vyplatí zopakovat, že výsledek není ani po tolika letech k smíchu. Stále obstojí jako vzor hřejivého, ale stylově vytříbeného filmového pohlazení.

Caprův snímek dojímá tak samozřejmě, že člověk ani nestíhá vnímat, jak precizně promyšlenou má vyprávěcí strukturu. Jak tu sedí každý detail a epizodka. A kolik z celkového kouzla mimoděčně zařídí svižné dialogy a hmatatelný vnitřní život vedlejších postav.

Foto: Aktuálně.cz

Cynismus stranou. Caprův Život je krásný se v seznamech top bijáků všech dob neobjevuje nazdařbůh. Pro nic za nic jej diváci necpou do horních pater žebříčků oblíbenosti na IMDb i CSFD. Zaslouží si pozornost i dnes. Koneckonců Americký filmový institut jej vyhlásil za nejpůsobivější snímek historie.

Dá se ale chválit i prostším způsobem. I když k tomu český název vybízí příliš očividně, to klišé si neodpustím: Život je krásný je prostě pořád moc krásný. Sáhněte po něm.

Život je krásný (It's a Wonderful Life), USA 1946. Režie Frank Capra. Scénář Frances Goodrichová, Albert Hackett a Frank Capra. Hrají James Stewart, Donna Reedová, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers ad. 130 minut, distribuce: Paramount/MagicBox. DVD v prodeji od 22. dubna 2009.

Na DVD dále vychází

Děti se můžou radovat. Jejich rozezpívaný Madagaskar 2 přišel na trh i v edici s chlupatým lvem Alexem. Do půjčoven dorazila estrogenní konverzačka Ženy, tamtéž můžete zatím narazit i na britský fantasy thriller Franklyn nebo chytlavý domácí dokument Česká RAPublika. Z klasik se do prodeje dostali Pobertové se Stevem McQueenem.

Foto: archiv

V uplynulých dnech jste mohli na stáncích narazit na levné DVD s komedií Kevina Smithe Clerks II: Muži za pultem, na poetický Čas Kim Ki-duka nebo Renčův tragikomický akční pokus s příznačným názvem Na vlastní nebezpečí.

Zjevili se i televizními reprízami ošlehaní King Kong (1976), Fanfán Tulipán (1952) nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntag Věry Chytilové.

Pozor si dávejte na edici lákající na Ong-bak 2 - neskýtá čerstvě dotočený druhý díl thajského akčňáku Ong-bak, ale jiný film s Tonym Jaa nazvaný v originále Tom Yum Goong. Český distributor asi chtěl vydělat, proto úplně jiný film přetřel na pokračování téhle bojové hitovky.

 

Právě se děje

Další zprávy