Přežili peklo u Tobruku. Teď se veteráni vrátili na DVD

Pavel Baroch
26. 5. 2009 15:00
Trojdiskové balení je nejnadupanější české DVD
Foto: Ibra Ibrahimovič

Praha - Když Jan Perl jako člen československé zahraniční jednotky na přelomu let 1941 a 1942 bránil v africké poušti strategický přístav Tobruk před německými a italskými vojsky, šlápnul na minu, kterých bylo všude plno.

Měl štěstí, že nedlouho před tím zasáhl celou oblast neuvěřitelně silný déšť. Mina byla nacucaná vodou, takže sice vylétla, ale nevybuchla. Jen Perlovi roztrhla nohavici.

"To jsem se podruhé narodil," vzpomíná na události před téměř sedmdesáti lety válečný veterán. "Bylo to zaminované peklo," dodává Perl, který po okupaci vstoupil do armády, i když mu bylo teprve šestnáct.

Václav Marhoul
Václav Marhoul | Foto: korzo
Čtěte také:
Recenze: Tobruk tepe biologickým rytmem zákopů
Marhoul: Pearl Harbor nebyl pro můj Tobruk určující
Osud vojáků po Tobruku: Smrt z rukou komunistů

Perl je jedním z pamětníků, kteří se objevují jako "bonus" u Marhoulova filmu Tobruk vydaného na DVD. Jednou z nabídek je i speciální trojdisková edice, provází pověst nejnadupanějšího českého "dévédéčka".

Před televizí strávíte celý víkend

Množství bonusových filmů či fotek o jednom z největších válečných nasazení československých vojáků za 2. světové války je skutečně úctyhodný.

Přílohy obsahují několik dokumentů, desítky fotek a dobových záběrů z Afriky i středního Východu anebo rozhovory s pamětníky. Samozřejmostí jsou vystřižené scény nebo dokument z natáčení Marhoulova filmu Tobruk.

"U toho DVD v pohodě strávíte celý propršený víkend," řekl Aktuálně.cz Václav Marhoul. Ani nemá sám přesně změřené, jak dlouhé jsou všechny bonusy.

Právě DVD s jeho hraným filmem bylo prý jedinou šancí, jak shromáždit a vydat tolik dokumentů o československých vojácích v Africe a na středním Východě. "Protože pak už bych to nikdy nedokázal, neměl bych na to energii, čas nebo peníze," poznamenal Marhoul.

Promluvil i velitel Klapálek

Mezi unikáty na DVD patří dokument z roku 1969 s názvem Krysy pouště, který byl dlouho schován v archivu Československé, respektive České televize.

"To je skutečná rarita," potvrzuje Marhoul, který měl tento snímek doma načerno nahraný ještě před listopadem 1989. Marhoul uvedl, že bylo velmi obtížné získat na film vysílací práva.

V dokumentu z roku 1969 dokonce hovoří velitel československé jednotky od Tobruku Karel Klapálek. "Asi za hodinu, za dvě se začalo moře nepokojně vlnit a osazenstvo začala zachvacovat mořská nemoc. I australské námořníky jsem viděl blinkat," vzpomíná Klapálek na cestu do obleženého Tobruku.

Součástí trojDVD je i soubor desítek snímků z Klapálkova soukromého fotoalba, kde je vyfocen třeba stan, v němž bydlel.

Nebezpečím nebyli jen nepřátelé

Kromě nepřátelských střel byli českoslovenští vojáci v Africe a na středním Východě vystaveni i dalším nebezpečím. V Tobruku byl například značný nedostatek vody, v celé oblasti hrozily i nemoci, na něž nebyli Středoevropané zvyklí.

"V Sýrii to byl přímo atlas tropických nemocí," vzpomíná na další z pamětníků, Leopold Firt. DVD ukazuje na interaktivní mapě všechna místa v Africe a na středním Východě, kde českoslovenští vojáci působili. Stačí jen kliknout na Sýrii či Egypt, pak si vyslechnout vzpomínky veteránů a dívat se na historické záběry.

Robert Nebřenský jako desátník Kohák za volantem náklaďáku v lybijské, respektive tuniské poušti.
Robert Nebřenský jako desátník Kohák za volantem náklaďáku v lybijské, respektive tuniské poušti. | Foto: Ibra Ibrahimovič

DVD přibližuje i osudy vojáků po skončení války v Africe, jejich plavbu do Británie, vylodění ve Francii, ale také to, co s nimi bylo po roce 1945.

Mnozí z nich totiž skončili v komunistických žalářích nebo dokonce na popravišti. I velitel Klapálek strávil několik let ve vězení.

Úplně obyčejnej českej Honza

Součástí kompletu je rovněž medailon zmíněného veterána Jana Perla s názvem Úplně obyčejnej českej Honza, který natočili žáci osmé třídy pražského gymnázia Gutha-Jarkovského.

"Ten dokument vlastně dosud nikdo neviděl," říká Václav Marhoul. "Na to, že autorům je 14 let, je to vynikající."

V dokumentu Perl vzpomíná na celou válečnou kariéru, například na bitvu u francouzského Dungerque, kde se Němci bránili až do května 1945 a kde Perlovi zemřel v náručí jeho kamarád.

"Největší nenávist vůči Němcům jsem cítil až po válce. Nevěděli jsme, co tady všechno prováděli," vypráví Perl, který za války přišel o půlku rodiny.

"Nenávist trvala velmi, velmi dlouho," říká v dokumentu a pak ještě dodá: "Nenávist je malé slovo."

 

Čechoslováci u Tobruku
  • Čechoslováci byli v Tobruku dvakrát.
  • Československý 11. pěší prapor - Východní zde sloužil od 22. října 1941 do 7. dubna 1942, když byl přístav obklíčen německými a italskými vojáky.
  • Jednotka o síle bezmála 800 mužů vystřídala v západní části opevnění unavené australské vojáky.
  • V prosinci 1941 bylo obklíčení prolomeno.
  • Při obraně Tobruku zemřelo 14 československých vojáků, desítky byly zraněny.
  • Nedlouho poté, co byla československá jednotka odvelena, Rommelův Afrikakorps Tobruk dobyl.
  • Podruhé byl Československý 200. lehký protiletadlový pluk v Tobruku od 30. prosince 1942 do 14. června 1943. Bránil město před nálety.
  • Mezi československými vojáky byl od počátku vysoký podíl Židů, kteří utekli před Hitlerem do Palestiny. Podle oficiálních údajů tvořili polovinu jednotky; ve skutečnosti jich bylo až 70 procent.
 

Právě se děje

Další zprávy