Prezidentské milosti Havla ožijí v kině

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 2. 2007 0:00
Praha - Na motivy prezidentské milosti Václava Havla natáčí film režisér Účastníků zájezdu Jiří Vejdělek. O dalších může být televizní seriál.
Jiří Vejdělek při natáčení filmu Roming
Jiří Vejdělek při natáčení filmu Roming | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Projekt přitom vznikal opačně: původně se začalo pracovat na šestidílném seriálu pro Českou televizi, ale dřív nakonec vznikne celovečerní snímek pro kina pod pracovním názvem Václav.

Režisér Jiří Vejdělek si prý vybral spíše méně známé případy milostí z těch, které byly uděleny za prezidentování Václava Havla.

Scénáristou filmu s pracovním názvem Václav je Marek Epstein, trojnásobný držitel Ceny Sazky a scenárista Vejdělkova Romingu, který přijde do kin v květnu.

Marek Esptein na natáčení filmu Roming
Marek Esptein na natáčení filmu Roming | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Když jsem byl ještě na FAMU, šel jeden spolužák na civilku do Havlovy prezidentské kanceláře," popisuje Epstein genezi. "Tam získal právě seznam několika zajímavých případů."

"Vypráví o vesničanovi, který žil dlouhá léta s matkou," odtajňuje Epstein příběh. "Měl lehkou mozkovou dysfunkci. Pak jeho maminka onemocněla, on za ní jel do nemocnice do Prahy, kde zmlátil tramvajáka za to, že ho nechce odvézt za ní do nemocnice na Bulovku. Šel sedět a jeho maminka zažádala o prezidentskou milost a obíhala sousedy, aby podepsali petici za jeho propuštění."

"Co se seriálu týče, dva díly má psát Marek Epstein, dva já a dva scénárista Tomáš Končinský," říká Vejdělek s tím, že další osud seriálu je stále v jednání.

"První díl má Česká televize k posouzení a máme nabídku na koprodukci, kterou zvažujeme," informuje mluvčí ČT Martin Krafl; další informace zatím nejsou k dispozici.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Teď se dělá hlavně na filmu, dál se uvidí," dodává Vejdělek. Ten čerstvě dokončil Roming - veselou road movie s Bolkem Polívkou a Mariánem Labudou - a objíždí lokace pro natáčení Václava.

Ať už vznikne jen film, nebo celý seriál, tvůrci říkají, že jejich cílem není věrně rekonstruovat skutečné případy. Slouží prý spíše jako náměty.

Státní fond kinematografie dal Vejdělkovi na natočení filmu šest milionů korun. Film vzniká v produkci Jaroslava Boučka, nyní probíhají castingy, o obsazení hlavních rolí se zatím jedná. Točit se začne už v dubnu, premiéra by mohla následovat na začátku příštího roku.

Havlovy prezidentské milosti vyvolaly řadu kontroverzí, kritici mu vyčítali, že jich uděloval příliš, asi nejvíc se mluvilo o milosti udělené Martě Chadimové.

Václav Klaus se hned po zvolení vymezil vůči prezidentským milostem prohlášením, že je bude udělovat jen v naprosto výjimečných a mimořádných případech.

 

Právě se děje

Další zprávy