Rohatá Angelina ozkouší Disneyho duhovou temnotu

Martin Svoboda Martin Svoboda
21. 4. 2014 15:59
Film Zloba - Královna černé magie rozšiřuje klasický příběh Šípkové Růženky a může uspět jen tehdy, pokud Disney ukáže vůli nebýt jen dětským (a dětinským) studiem.
Angelina Jolie se po čtyřech letech vrací na plátna kin v hollywoodském blockbusteru.
Angelina Jolie se po čtyřech letech vrací na plátna kin v hollywoodském blockbusteru. | Foto: Falcon

Preview - Maleficent je tradičně považována za jednu z nejzlejších bytostí stvořených Disneyho studiem. Poprvé se objevila v dnes již klasické animované Šípkové Růžence z roku 1959 a jde samozřejmě o postavu založenou na zlé víle prorokující mladé princezně věčný spánek. Již brzy se vrátí ve vlastním filmu s Angelinou Jolie, která se tak po čtyřech letech objeví na plátnech kin v hollywoodském blockbusteru.

Šípková Růženka (1959).
Šípková Růženka (1959). | Foto: Falcon

Režie snímku Zloba - Královna černé magie se ujal Robert Stromberg, dvojnásobný držitel Oscara za výpravu a odborník na vizuální efekty, jehož vrcholnými produkty jsou Avatar či Alenka v říši divů. Režijně jde však o jeho debut, takže můžeme jen hádat, nakolik dovede dát svým výtvarným vizím řád i bez dohledu Jamese Camerona či Tima Burtona.

Nepovedený začátek?

Příběh o zhrzené kouzelnici nebývalé síly, jež zahořkla a rozhodla se škodit lidem, se prezentuje jako temná fantasy vyprávěná z pohledu záporné postavy. Vzniká ale pod taktovkou stvořitelů Mickeyho Mouse, nemůžeme tedy očekávat, že by se skutečně stal hlubší a třeba i nepříjemnější studií jednoho narušeného charakteru. Účast Lindy Woolverton, klasické disneyovské scenáristky spojené s produkcí od samého počátku, evokuje spíš tradičnější podívanou.

O možnosti vzniku Zloby se začalo šuškat v roce 2009, kdy se její režie měl ujmout Brad Bird (Úžasňákovi, Mission Impossible 4), jejž vystřídali Tim Burton a David Yates (Harry Potter). Po Burtovoně odchodu to s projektem začalo vypadat bledě, ale když se na scéně objevila Angelina Jolie ve koproducentském křesle a především v hlavní roli, vlilo to projektu novou krev do žil. Následovalo najmutí Stromberga a mohlo se začít točit.

Zbývá jen otázka, nakolik bylo samo studio spokojeno se Stromgbergovou prací, protože k dotáčkám byl přizván John Lee Hancock (Zachraňte pana Bankse). Podle producenta Joe Rotha je to kvůli nepříliš vydařenému začátku. „Ten film vypadá nádherně a jeho posledních přinejmenším pětasedmdesát minut je i zábavných, problém byl s první polovinou.“ Zloba bude nakonec dlouhá 135 minut, takže není divu, že se producent bojí o tempo.

Temnota se všemi barvami duhy

Film s rozpočtem přinejmenším 130 milionů dolarů se snaží navázat na popularitu Alenky v říši divů a Mocného vládce Oz (na obou Stromberg pracoval), filmů populárních i při rozporuplném kritickém přijetí.

Podívejte se na nejnovější ukázku z filmu Zloba - Královna černé magie s Angelinou Jolie.
Podívejte se na nejnovější ukázku z filmu Zloba - Královna černé magie s Angelinou Jolie.

Tříštila se v nich snaha ozvláštnit notoricky známé postavy o tolik populární hloubku a temnotu, což nakonec vždy ztroskotalo neochotou studia udělat krok směrem od dětského publika, který je v tuto chvíli nutný. Tim Burton i Sam Raimi se utopili ve všech barvách té temné duhy, se kterou museli pracovat.

Zloba vypadá ještě drsněji a námět vybízí k ještě tvrdší podívané, může se tedy stát, že tentokrát skutečně uvidíme víc než povrchní spoléhání se na moderní trendy? Na rozsudek si musíme počkat do 29. května, kdy vtrhne rohatá Angelina do českých kin.

 

Právě se děje

Další zprávy