VIDEO Moss z Ajťáků natočil Dostojevského Dvojníka

Martin Svoboda Martin Svoboda
28. 3. 2014 8:08
Richard Ayoade přestává být komediálním hercem a stává se vyhlíženým režisérem. Nejnověji adaptoval raný román ruského klasika.
Podívejte se na ukázku z filmu Dvojník.

Preview - Richard Ayoade není jen Moss z kultovního britcomu Ajťáci. Je to i nadějný indie režisér, který se předvedl snímkem Jmenuji se Oliver Tate, vydařenou variací na Harolda a Maude.

Nedávno se ujal raného románu ruského giganta Fjodora Michajloviče Dostojevského Dvojník, aby dokázal v zmodernizované verzi jeho stálou platnost. Inspirací pojetí filmu jsou pak Wellesův Proces a Gilliamův Brazil, což naznačuje směr, jakým se Ayoade vydá – směr ostré a depresí nasáklé společenské satyry, kde se mrazivé drama mísí s tvrdým humorem.

Dvojník.
Dvojník. | Foto: Aerofilms

Příběh se točí okolo mladého losera s tváří Jesseho Eisenberga (The Social Network), jenž se střetne se svým fyzicky totožným, nicméně myšlením opačným dvojčetem. Dvojčetem úspěšným v práci i v milostných vztazích (objekt touhy ztvární Mia Wasikowska), dvojčetem usilujícím o převzetí kontroly nad hrdinovým světem. Čeká nás tedy souboj dvou stran téže mince s celkem jasným metaforickým významem.

Zatuchlá klaustrofobie

Dosavadní přijetí je podle serveru rottentomatoes.com 91% poměr kladných recenzí, což značí výsledek pozitivní, ač kritiky samotné jsou málokdy nadšené. Průměrné hodnocení se pohybuje okolo 7/10 bodů s tím, že Ayoade točí hezky, ale místy se příliš utápí v přednastaveném vizuálu.

Dvojník.
Dvojník. | Foto: Aerofilms

„Ayoade potvrdil, že bychom ho měli brát vážně," tvrdí Calum Marsh ze serveru Film.com. Píše, že ač známe režiséra především coby sympatického komediálního herce, je pravým intelektuálem. Podotýká, že komika ve filmu Dvojník nabývá povětšinou silně tragických rozměrů a přisuzuje atmosféře snímku kafkovské vlastnosti.

Justin Chang z Variety chválí obsazení Jesseho Eisenberga. Nabádá, abychom nepodceňovali celkem čitelné podobenství z námětu už jen kvůli povedené stylizaci. „Atmosféra je zatuchlá a klaustrofobická. Snímek jako by se odehrával ve věčné noci.“

Jestli se Ayoade utopil ve své temné vizi, nebo ji zvládl ukočírovat, se dozvíme 17. dubna v našich kinech.

 

Právě se děje

Další zprávy