Premiéry: Masakry vesmírné, popkulturní i dějinné

18. 9. 2008 16:50
Nové snímky v českých kinech od 18. září 2008

Star Wars: Klonové války

Foto: Archiv

Mezi druhou a třetí epizodou Hvězdných válek (Klony útočí a Pomsta Sithů) se odehrává trojrozměrně animovaný "bonusový" film, který ovšem nerežíroval George Lucas, ale neznámý Dave Filoni. Děj se soustředí - jak název napovídá - na tzv. klonové války, což bylo téma v hraných filmech jen nakousnuté.

Aktuální 3D film je vlastně remakem dvourozměrného animovaného seriálu, který už běžel v televizi a sám bude mít navazující, údajně až stodílnou televizní sérii. Stylizace Klonových válek, jež se podobá jednoduše opracovaným dřevěným loutkám, umožní jistě snadnou sériovou výrobu. Celovečerní film ovšem trpí značnou nedodělaností, laciností a dětinskostí. K vidění je tu mnoho úžasných bitev, které by s živými herci nebylo dost dobře možné natočit, daní za to však jsou extrémně hloupé dialogy a mnoho otravně infantilních momentů.

Film měl dokonce tak malou prestiž, že v něm většinu postav nenamluvili titíž herci, kteří ztvárňují postavy v hrané podobě; jedněmi z výjimek je Samuel L. Jackson jako Mace Windu a Christopher Lee jako hrabě Dooku.
98 minut, 24 kopií, distribuce Warner

 

Tropická bouře

Foto: archiv

Třetí režijní počin komika Bena Stillera po televizně-satirickém Cable Guyovi a modelingovém Zoolanderovi tentokrát parodicky míří na samotný Hollywood a fenomén rozmazlených hereckých hvězd.

Tugg Speedman (Ben Stiller osobně) je něco mezi Brucem Willisem a Tomem Cruisem, který natáčí akční filmy, jež postupně vydělávají méně peněz, a do toho se pokouší být zcela neúspěšně i charakterním hercem. To Kirk Lazarus už má doma pět Oscarů a šest cen Plačící opice a je mistrem převtělování a absolutního splynutí s rolí.

Jeff Portnoy (Jack Black) je zase komik v hrubozrnných fekálních komediích, který je závislý na drogách a rád by si rozšířil herecký rejstřík. Všichni se setkávají na natáčení nejdražšího vietnamského válečného filmu. Speedman ovšem neumí plakat, Portnoye stíhají absťáky a Lazarus zcela zbytečně absolvoval operaci, jež ho předělala na černocha. Zoufalý režisér, kterému se nedaří udržet velkofilmový formát, na radu vojenského poradce vysadí herce v džungli a hodlá s nimi natočit "guerillové video" skrytými kamerami. Bohužel se všichni ocitli na území výrobců a pašeráků drog.

Tropická bouře si utahuje z mnoha filmových klišé i rasistických stereotypů a mixuje dohromady poctivě udělanou akční zábavu a naprosto bláznivé momenty, v nichž se protíná dlouhodobá koncepční příprava s mistrovskou improvizací.
106 minut, 20 kopií, distribuce Bontonfilm

 

Katyň

Foto: Aktuálně.cz

Polská kinematografie je proslulá "účtujícími filmy", které pomáhají národu vyrovnávat se s traumaty minulosti. Největší polský klasik, dvaaosmdesátiletý Andrzej Wajda, který má za sebou od 50. do 90. let snímky jako Kanály, Popel a démant, Popely, Veselka, Země zaslíbená, Člověk z mramoru, člověk ze železa, Danton či Pan Tadeáš, otevřel loni svým velkofilmem Katyň zřejmě nejbolavější kapitolu národní historie, kdy bylo na příkaz Sovětského svazu zabito okolo 22 tisíc důstojníků a vzdělanců.

Sám Wajda, jemuž v době masakru bylo třináct, zde přišel o otce, jehož ostatky nebyly nikdy nalezeny, a celý život až do pádu režimu o tomto nemohl veřejně mluvit. Snímek, jenž Polsko vyslalo letos do oscarového klání, je z velké části natočen v pietním, možná až akademicky uhlazeném duchu, závěrečná třetina zachycující hromadné, odlidštěně mechanické zabíjení však svou syrovostí přimrazí do sedadel.

Velká část vyprávění sleduje osudy opuštěných manželek, které nevědí, co se děje s jejich muži, příběh se také odehrává i těsně po válce, kdy o hrůzné události zavládlo velké mlčení. Loni byla Katyň v Polsku nejnavštěvovanějším filmem.
118 minut, 4 kopie, distribuce Bontonfilm

 

Právě se děje

Další zprávy