Premiéra Krále přilákala i velblouda

ČTK, gra
11. 1. 2007 11:20
Praha -   První letošní premiérou v hollywoodském stylu bylo středeční slavnostním uvedení filmu Obsluhoval jsem anglického krále. Uvnitř: FOTOGALERIE
Foto: Lukáš Bíba

Stovky lidí se před Slovanským domem v Praze mačkaly, hvězdy přijížděly v nablýskaných limuzínách a do sálů mířily po červeném koberci.

O slavnostní uvítání se postarali Lucie Borhyová a Rey Koranteng z televize Nova, která se na vzniku filmu podle knihy Bohumila Hrabala rovněž podílela. Vítal i živý velbloud, jež je v knize upečen na hostině habešského císaře.

Středem pozornosti byl ovšem režisér Jiří Menzel, který přijel v koloně limuzín až  na konci. Nechyběli představitelé hlavních rolí, Ivan Barnev z Bulharska a renomovaná německá herečka Julia Jentschová, známá z Pádu třetí říše či Posledních dnů Sophie Achillové. "Režisér na mě udělal velký dojem," vzpomínala na první setkání.

Z Maďarska přijel oscarový režisér a Menzelův přítel István Szabó. Právě jeho tvář se mu prý vybavila, když přemýšlel, koho v tomto historickém příběhu obsadí do role bohatého burziána.

Foto: Lukáš Bíba

"Spíše žertem jsem tohoto jemného a inteligentního filmaře oslovil a k mému milému překvapení tu roli přijal," vysvětlil Menzel.

Hlavní představitel Oldřich Kaiser se omluvil, v nedalekém divadle Kalich zrovna stál na jevišti v repríze Strniskovy inscenace Don Quijote. Hraje v ní po boku Jiřího Lábuse, který v Anglickém králi rovněž vystupuje.

Dvouhodinový snímek uvozený větou hlavního hrdiny "Moje štěstí bylo vždycky v tom, že mě potkalo nějaké neštěstí" se objevil už před Vánoci. Ve třech kopiích se promítal ve velkých městech, týden ho uvádělo pražské kino Lucerna.

Jen tak bylo možno splnit smlouvu s dědici autorských práv, že se na plátnech objeví do konce roku 2006. Druhým důvodem je Český lev. Statut totiž počítá jen s filmy, které se promítají v daném roce nepřetržitě alespoň jeden týden.

Foto: Lukáš Bíba

Zda tato strategie vyšla, ukáže nominační večer, na němž se 10. února rozhodne o kandidátech na udělení prestižních filmových cen.

Snímek za pětaosmdesát milionů korun (zhruba trojnásobek běžného českého rozpočtu) se v široké distribuci objeví ode dneška ve čtyřiceti 40 kopiích.
   
Podle producenta Roberta Schaffera ze společnosti AQS je uř teď zájem zahraničních distributorů obrovský.

"Máme spoustu rozjednaných smluv, teď je nutné získat co nejlepší podmínky. Právě v těchto dnech Anglického krále'představujeme v New Yorku," řekl Schaffer.
A protože ho nabídli i výběrové komisi festivalu Berlinale, který se uskuteční od 8. do 18. února, každým dnem čeká zprávu o tom, zda byli úspěšní.
   
Na DVD se má film objevit na podzim v roce 2008 bude následovat premiéra na obrazovce Novy.

 

Právě se děje

Další zprávy