Přehlídka se vrátí za Českým snem i Ženami pro měny

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 9. 2008 9:55
Dokumentaristé bojují o nejlepší filmy za patnáct let

Praha - Inspirativní ohlédnutí do nedávné minulosti se nabízí v pražských kinech Světozor a Mat. Devětatřicet filmů z uplynulých 15 let se tu od čtvrtka představuje na přehlídce českého dokumentu.

Je k ní dobrý důvod - ve dvou hlasovacích kolech se z nich vydělí tři snímky, které Česká filmová a televizní akademie označí za nejlepší české dokumenty od roku 1993 do roku 2007.

"Do přehlídky byly zařazeny všechny české dokumentární filmy z tohoto období, které splňují podmínky výročních cen Český lev - to znamená, že jsou delší než 50 minut a byly uvedeny do kinodistribuce," říká Pavel Strnad z Asociace producentů.

Vyhlášení tří rovnocenných vítězů je plánováno v rámci nominačního večera Českého lva, který tím dokumentaristům splácí dlouholetý dluh.

Pak už nastoupí standardní cesta a domácí filmové ceny se rozšíří o kategorii dokumenty. V březnu 2009 tak bude udělen první regulérní Český lev pro nejlepší dokument roku 2008.

Mnohé z 39 snímků usilujících o vítězství za předchozích patnáct let ve své době vzbudily značný ohlas. Asi nejvíce se mluvilo o filmu Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka.

Autorská dvojice, která v současné době připravuje film o příznivcích a odpůrcích brdského radaru, ve filmu Český sen zmapovala svůj jedinečný kousek, otevření fiktivního hypermarketu. Film si vysloužil nařčení z manipulace i mnohá zahraniční ocenění, prorazil až do americké distribuce.

V roce 2004 vzbudil ohlas film Ženy pro měny, v němž se Erika Hníková vydala po stopách obchodování se ženskou krásou - za začínajícími modelkami, oběťmi redukčních diet i mladými feministkami. Autorka má ve výběru i novější film Sejdeme se v Eurocampu.

Velké šance se přičítají i aktivistickým dokumentům Martina Marečka Hry prachu a Zdroj. Loni pak velkou pozornost přitáhl dokument o mladých komunistech a mladých konzervativcích Kupředu levá, kupředu pravá Lindy Jablonské.

Zajímavé jsou i dokumenty Houslový rytíř Pavla Marka či Maničova Kniha rekordů Šutky.

Živoucí legenda Karel Vachek je zastoupen filmy Bohemia Docta, Co dělat, Kdo bude hlídat hlídače i zatím posledním titulem Záviš, kníže pornofolku.

Helena Třeštíková se o přízeň uchází se svou Marcelou, Tomáš Vorel s dokumentem Z města cesta a Ivan Vojnár s filmy Proroci a básníci a V zahradě.

Ve výběru jsou i snímky začínajících tvůrců - Mír s tuleni, Ničeho nelituji, Ztracená dovolená, Gogolův Nonstop či Hodanovo Půl čtvrté.

Foto z filmu Zdroj
Foto z filmu Zdroj | Foto: AutomatFilm

Je tu i řada dokumentů o osobnostech české historie i současnosti: Chytilové Pátrání po Ester o Ester Krumbachové, Mináčova Síla lidskosti o Nicolasu Wintonovi, profil Jana Kaplického od Jakuba Vágnera i Tatínek Jana Svěráka.

Zesnulý Pavel Koutecký má ve výběru film Drahý mistře. Míra Janek, který po Kouteckém převzal dokončení v současné době asi nejúspěšnějšího českého dokumentu Občan Havel, má na přehlídce filmy Chačipe, Nachové plachty, Nespatřené a Vierka.

Občana Havla lze považovat za hlavního kandidáta na samostatného Českého lva pro nejlepší dokument za rok 2008, i když bude mít devět konkurentů.

Přehlídka 15 let českého dokumentu se koná v kinech Světozor a Mat; začíná ve čtvrtek 18. září a potrvá do 15. října 2008.

Desetičlenná odborná porota složená z odborníků na dokumentární film, publicistů a dalších osobností odtud nominuje desítku filmů do druhého kola, ve kterém už budou o třech vítězích hlasovat členové České filmové a televizní akademie.

 

Právě se děje

Další zprávy