Agentovi 007 je 70. Jeho vztah k ženám dokazuje, jak moc se za tu dobu změnil

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
12. 4. 2023 6:00
Sedmdesát let tento týden uběhne od prvního vydání knihy o špionovi 007. Příběh s názvem Casino Royale nejdřív nakladatelé odmítli. K vydání je přesvědčil zavedený autor a bratr Iana Fleminga Peter. Za sedm dekád postava známá hlavně z filmů doznala několika změn, především ve vztahu k ženám. Připomeňte si Bond girls, na nichž je nejvíc vidět vývoj společenských představ.
Sean Connery (vpravo) a Honor Blackmanová v Goldfingerovi.
Sean Connery (vpravo) a Honor Blackmanová v Goldfingerovi. | Foto: Eon Productions

Pussy Galore

(Honor Blackmanová, Goldfinger, 1964)

Pussy Galore, osobní pilotka padoucha Goldfingera a velitelka dívčí letecké flotily Flying Circus, má ze všech Bond girls nejprovokativnější dvojsmyslné jméno. Je přebornicí v judu, o čemž se při jejich památné sexuální rvačce ve stodole přesvědčí i agent 007.

Ačkoli raději nosí kalhoty než sukně, je nezapomenutelná: šarmantní, duchaplná, neústupná a sebevědomá. A to i v konkurenci další Bond girl z téhož filmu, "zlaté dívky" Jill Mastersonové, kterou ztělesnila Shirley Eatonová.

Bond nakonec přiměje Pussy Galore přehodnotit přístup ke zločinným plánům jejího šéfa i zapomenout na lesbickou orientaci, již - na rozdíl od knihy - film tají. Diváci si ji mohou pouze domýšlet z jemných narážek, třeba když Bonda zmrazí slovy: "Můžete vypnout svůj šarm, jsem imunní."

 

Právě se děje

Další zprávy