Agentovi 007 je 70. Jeho vztah k ženám dokazuje, jak moc se za tu dobu změnil

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
12. 4. 2023 6:00
Sedmdesát let tento týden uběhne od prvního vydání knihy o špionovi 007. Příběh s názvem Casino Royale nejdřív nakladatelé odmítli. K vydání je přesvědčil zavedený autor a bratr Iana Fleminga Peter. Za sedm dekád postava známá hlavně z filmů doznala několika změn, především ve vztahu k ženám. Připomeňte si Bond girls, na nichž je nejvíc vidět vývoj společenských představ.
James Bond a Taťána Romanovová ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska. | Video: Eon Productions

Taťána Romanovová

(Daniela Bianchiová, Srdečné pozdravy z Ruska, 1963)

Šifrantka z ruské ambasády v Istanbulu Taťána Romanovová měla podle představ spisovatele Fleminga připomínat mladou Gretu Garbo. Ve filmu je to nevinná, obelstěná dívka, jež netuší, že nepracuje pro matičku Rus, ale že byla zneužita jako pěšák v konspirační partii zločinecké organizace SPECTRE.

Loajální desátnice sovětské armády, jež snila o baletní kariéře, má sloužit jako past a udělat pro Bonda vše, co mu uvidí na očích. Zinscenovaná krádež dekódovacího přístroje, která probíhá na pozadí jejího předstíraného zběhnutí k Britům, ale záhy přeroste ve skutečnou romanci.

Při prvním setkání hrdina ve své posteli najde Romanovovou nahou, jen v punčochách a s černou sametovou stužkou okolo krku. Ačkoli si dívka o sobě myslí, že má příliš velká ústa, agent opáčí, že pro něj mají tu správnou velikost.

 

Právě se děje

Další zprávy