Agentovi 007 je 70. Jeho vztah k ženám dokazuje, jak moc se za tu dobu změnil

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
12. 4. 2023 6:00
Sedmdesát let tento týden uběhne od prvního vydání knihy o špionovi 007. Příběh s názvem Casino Royale nejdřív nakladatelé odmítli. K vydání je přesvědčil zavedený autor a bratr Iana Fleminga Peter. Za sedm dekád postava známá hlavně z filmů doznala několika změn, především ve vztahu k ženám. Připomeňte si Bond girls, na nichž je nejvíc vidět vývoj společenských představ.
George Lazenby a Diana Riggová ve filmu V tajné službě Jejího Veličenstva.
George Lazenby a Diana Riggová ve filmu V tajné službě Jejího Veličenstva. | Video: Eon Productions

Teresa di Vicenzo

(Hraje ji Diana Riggová, V tajné službě Jejího Veličenstva, 1969)

Ze schematického modelu Bond girls dlouhé roky vybočovala především komtesa Teresa di Vicenzo. V knize i ve filmu to je vzpurná dcera korsického zločince Marca-Ange Draca. Po matčině smrti šla z jednoho skandálu do druhého, a její otec si proto myslí, že potřebuje muže, který by ji ovládal.

Komtesa s cynickým smyslem pro humor ("Teresa byla světice. Mně říkají Tracy") zpočátku vypadá, že potřebuje spíše psychiatra. Bonda ale okouzlí natolik, že je kvůli ní ochoten opustit tajné služby. Prožije s ní nejromantičtější chvíle života.

Tracy je jednou ze tří Bond girls, jež mohly o špionovi prohlásit, že to byl "agent, který ji miloval". Zároveň se jedná o jedinou Bond girl, která se alespoň na pár minut stala paní Bondovou. Krátce po svatbě ji před jeho očima zastřelí vražednice Ernsta Blofelda.

 

Právě se děje

Další zprávy