Předvánoční kina nabídnou Topola i tajné Sněženky

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 12. 2008 10:10
V kinech zatím nejvíc táhne animovaný Madagaskar
Foto: Produkce filmu

Praha - Čtrnáct dní zbývá do vánočních svátků. Jaké dárky pod stromeček přinesou českým divákům filmoví distributoři?

Do konce roku bude mít premiéru už jen deset filmů. Mezi nimi jsou i dva české - nonkonformní adaptace topolovské Sestry, která vstupuje do kin tento týden, o týden později nastoupí Sněženky a machři po 25 letech.

Sestra je přes svou nenápadnost a experimentální charakter filmovou událostí roku, Sněženky a machři po 25 letech zatím poněkud podezíravě skrývají tvář před novináři.

Ti film neuvidí v předstihu na žádné projekci - což může věstit stejně tak tajnůstkářství tvůrců jako strach z kritické reakce.

Zatím poslední český film vstoupil do kin minulý týden. Milé pohádkodrama Kdopak by se vlka bál ale u  diváků o prvním víkendu příliš nezabodovalo: připadlo mu až 14. místo žebříčku tržeb, když na film o víkendu zašlo 1499 diváků.

Sestra
Sestra | Foto: Aktuálně.cz

Rodinný charakter snímku je přitom pro vánoční kina jako dělaný a do kin v následujících 14 dnech vstoupí další snímky, které chtějí do kin přilákat celé rodiny.

Animovaný film po současném veleúspěšném Madagaskaru 2 zastoupí Sobík Niko a Lovecká sezona 2, romantický žánr pak Čtvery Vánoce a den po Štědrém dnu Australia s Nicole Kidmanovou.

Na teenagerské publikum po Muzikálu ze střední a Stmívání zacílí ještě snímek Dokaž to. Předvánoční kina ale nabídnou i méně vánočně smířlivé kousky, jako je francouzský gangsterský Veřejný nepřítel č.1, sci-fi Den, kdy se zastavila Země či Gus Van Santův Paranoid Park.

Diváky v poslední době táhnou do kin hlavně zahraniční filmy. První místo žebříčku patří právě animovanému Madagaskaru 2, který si aktuálně vede výborně v kinech celého světa.

Obhájil prvenství a jen za uplynulý víkend na něj v Česku zašlo 38 tisíc diváků; celkem jich tak zvířátka vracející se z Afriky mají za pouhé 4 týdny téměř 400 tisíc a v přepočtu na tržby přes 45 milionů korun.

Kdopak by se vlka bál
Kdopak by se vlka bál | Foto: Bionaut Films

Dobře se o víkendu vedlo i Muzikálu ze střední 3, který do kin přitáhl 32 tisíc teenagerů lačných zpěvu, tance a bezstarostné americké mládeže nacvičující školní muzikál.

Až třetí místo patří českému filmu. Renčův Hlídač č. 47 má po dvou týdnech v kinech na kontě 28 tisíc diváků.

Režisér se ale za svůj nový film aspoň nemusí stydět, což nelze říct o počinu na čtvrtém místě.

Kotíkův opus Vy nám taky šéfe tam klesl z dvojky, a zatím tak zůstává za očekáváním režiséra s kravatou. "Kdybychom měli návštěvnost nižší než 200 tisíc diváků, tak by nás to asi mrzelo," řekl před premiérou. Aktuálně má po třech týdnech v kinech 55 tisíc diváků.

První pětici uzavírá upírské Stmívání, za ním je bondovka Quantum of Solace.

Z českých filmů se do žebříčku probil na deváté místo animovaný Kozí příběh, na jedenácté Hřebejkova Nestyda a na čtrnácté za Kdopak by se vlka bál další česká novinka, první český film o hip hopu Česká RAPublika.

Z dlouhodobého hlediska je králem žebříčku už dlouhých 18 týdnů od premiéry muzikálová Mamma Mia! Už má na kontě 72 milionů korun a 636 tisíc diváků.

Za víkend jí patří slušné 12. místo žebříčku, takže lze s úspěchem předpokládat, že se v první dvacítce udrží až do začátku roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy