Pravda je už venku: Akta X budou mít pokračování

tur
2. 11. 2007 15:20
Mulder a Scullyová podruhé míří na plátno

Los Angeles - V záplavě racionálních detektivních seriálů a detektivů pracujících podle vědeckých metod opět svítá na paranormální časy. Počátkem prosince podle magazínu Hollywood Reporter startují práce na druhém filmu, který dá znovu dohromady duo Mulder a Scullyová tedy Davida Duchovneho i Gillian Andersonovou, se kterou se herec mimo kameru moc nemusí.

Snímek volně naváže na film z roku 1998, který dvojici poprvé vytáhl z obrazovky na plátno. Premiéru by měl mít poměrně záhy po natáčení 25. července příštího roku.

Studia Fox pokračování plánovala už od roku 1998, ovšem scénář se rodil ve velkých bolestech, navíc divácká poptávka zamířila spíše ke kusům, které se drží u země.  S retro vlnou se ale o svůj díl hlásí i Akta X.

Akta X
Akta X | Foto: Aktuálně.cz

Tvůrci jsou pochopitelně tajnůstkáři v prozrazování obsahu, nikoho nepřekvapí, že chystaný film popisují jen jako "nadpřirozený thriller". Komplikovaný vztah ústřední dvojice se má ubírat nepředpokládaným směrem, zřejmě se ani nebude tolik stavět na zažité mytologii, kterou si seriál stačil vybudovat.

Na výrobě se podílí tandem tvůrců a producentů zodpovědných za televizní sérii. Režisér Chris Carter a scénárista Frank Spotnitz. Natáčet se bude ve Vancouveru.

Devět sérií vytvořilo v letech 1993 až 2002 jeden ze základních kamenů současné americké pop kultury.  Akta X popisovala příběhy z tzv. utajené složky FBI, kam americká rozvědka, potažmo vláda a "skupiny v pozadí" zařazovaly paranormální případy.

Seriál vytáhnul do mainstreamu mystické prvky nastíněné Lynchovým Twin Peaks a smísil je s čím dál větší nedůvěrou vůči státní moci i s atmosférou konce milénia, která přála iracionálnu.

Akta X
Akta X | Foto: Aktuálně.cz

Akta X vzali za svá i scifisté, ufologové a záhadologové a brzy se internet zaplnil všemožnými stránkami. Svou roli při budování kultu  sehrálo i používání tehdy nejnovějších technologií.

To vše demonstrovalo nikdy nezkratované a genderově proti očekávání obrácené - napětí mezi otevřeným Mulderem a "nevěřící" skeptickou Scullyovou. 

Výsledný mix se pak strefil do ovzduší příjemně bezpečné paranoie, která se ještě nezdála být tak reálná jako po 11. září.  Přesto možná budou obavy z nebezpečí "tam venku" tím, co filmu pomůže k úspěchu.

Časopis TV Guide vynesl Akta X v anketě o nejkultovnější show hned na druhé místo za Star Trek a první filmová adaptace v režii Roba Bowmana studiím Fox celosvětově vydělala 187 milionů dolarů.

Seriál získal Zlaté glóby a výrazně ovlivnil i vývoj a způsob natáčení amerických sérií. A nastartoval kariéru Davida Duchovnyho, který do té doby zářil spíše v béčkových filmech - teď si zrovna užívá slávu v seriálu Californication.

Některé slogany jako "Pravda je tam někde venku" nebo "Nikomu nevěř" se staly s gustem citovanými hesly. Postavy důvěřivého fantasty a cynické oponentky se staly generačními ikonami; to potvrdila i nejvyšší instance, oba agenti se objevili v seriálu Simpsonovi.

Skladba Mulder and Scully pomohla rockové Catatonii dosáhnout třetího místa v britské hitparádě; jedním z hitů roku 1996 byla do tech-housové aranže převedená ústřední melodie seriálu.

 

Právě se děje

Další zprávy