Deneuveová a Binocheová hrají matku a dceru. Film zahájil festival v Benátkách

Reuters Kultura Reuters, Kultura
29. 8. 2019 16:20
Kvůli svému prvnímu filmu, který byl natočen v angličtině a vznikl jinde než v rodném Japonsku, se režisér Hirokazu Kore'eda vypravil až do Paříže.
Film La Vérité (Pravda) je prvním, který režisér Kore'eda natočil mimo rodné Japonsko | Video: Oricon

Na rodinném dramatu nazvaném La Vérité (Pravda) spolupracoval se dvěma předními francouzskými herečkami. Snímek včera zahájil letošní Benátský filmový festival.

Film La Vérité (Pravda) zatím nemá českého distributora.
Film La Vérité (Pravda) zatím nemá českého distributora. | Foto: La Biennale di Venezia

Pětasedmdesátiletá Catherine Deneuveová a o dvacet let mladší Juliette Binocheová hrají matku a dceru. Jejich křehký vzájemný vztah znovu přichází na přetřes, když se setkávají po vydání matčiných pamětí.

Deneuveová ztvárnila Fabienne, slavnou francouzskou herečku, kterou kariéra a odtažité chování odcizily od dcery, scenáristky Lumir. Ta se ve filmu vrací z New Yorku do Paříže se svým manželem, hraným Ethanem Hawkem, a jejich mladou dcerou. Lumir pak konfrontuje Fabienne s utajovanou pravdou a bolestivými vzpomínkami.

"Řekli jsme si, že by bylo zajímavé točit ve Francii. A k tomu jsme potřebovali herečky, které ztělesňují dějiny francouzské kinematografie," řekl na tiskové konferenci v Benátkách režisér Kore'eda, který se vyjadřoval jen prostřednictvím tlumočníka.

"Film obsahuje prvky rodinného dramatu, ve skutečnosti je to ale příběh o vztahu matky a dcery. Každá žije po svém, ale snaží se spolu vyjít a přijmout jeden druhého," doplnil filmař.

Sedmapadestiletý scenárista, režisér, producent a střihač Hirokazu Kore'eda je znám právě díly, která se zaměřují na fungování rodiny. Patřil k nim i jeho kritiky opěvovaný titul Zloději, který vloni získal prestižní Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes.

Zahájení filmového festivalu v Benátkách | Video: Reuters

Veteránka francouzské kinematografie Catherine Deneuveová na tiskové konferenci uvedla, že spolupráce štábu s Kore'edou byla kvůli jazykové bariéře zprvu obtížná. Na place musel být neustále přítomen tlumočník. Nakonec si ale štáb zvykl a ke konci už tlumočník překládal "jen to nejnutnější", konstatovala Deneuveová.

Herečka, kterou roku 1967 proslavila hlavní role v Krásce dne, v novém filmu propůjčila postavě Fabienne své nejtvrdší rysy. Ztvárnila ji jako sebestřednou herečku, která se dceři odmítá omluvit za chyby, v přítomnosti o mnoho mladší vycházející hvězdy se chová malicherně a neustále se strachuje o kariéru.

"Ze sebe jsem do té role nedala nic víc, než kolik dávám každé roli," konstatuje Deneuveová. "Ale tahle postava je ode mě hodně odlišná. Její svět je mi vzdálený. A samozřejmě i to, jaký má vztah k dceři," dodává.

Juliette Binocheová na tiskové konferenci podotkla, jakou poctou pro ni bylo účinkovat po boku Deneuveové. Když byla Binocheová mladá, jedním z jejích nejoblíbenějších filmů byla Oslí kůže z roku 1970, pohádkový muzikál, v němž s Jeanem Maraisem hrála právě Deneuveová.

Snímek režiséra Hirokazu Kore'edy Pravda je jedním z 21 titulů, které na Benátském filmovém festivalu soutěží o hlavní cenu, takzvaného Zlatého lva. Vítěz bude znám 7. září.

Britský deník Guardian v recenzi poznamenal, že benátský festival většinou zahajují velkorozpočtové hollywoodské tituly, jako byla Gravitace nebo Birdman. "Přesto je Pravda tím nejrafinovanějším, nejvznešenějším zahajovacím filmem, jaký jsem tu kdy viděl," konstatoval recenzent Guardianu.

Podle něj je režisér Kore'eda mistrem v pomalém budování dramatu. Diváka seznamuje s detaily, které nechá naplno doznít a zakořenit, než náhle vykvetou.

Časopis Hollywood Reporter připomněl, že projekt iniciovala herečka Binocheová, která v minulosti už několikrát spolupracovala se zajímavými zahraničními režiséry, například Rakušanem Michaelem Hanekem, již nežijícím Íráncem Abbásem Kiarostamím nebo tchajwanským filmařem Chou Siao-sienem.

Ve výsledném snímku však Binocheová má jen vedlejší roli. Pravda je především charakterová studie oslavované herečky, která stojí na kariérní křižovatce, dodává Hollywood Reporter.

 

Právě se děje

Další zprávy