Přátelé Kouteckého: Dokončíme jeho filmy

ČTK, gra
8. 6. 2006 14:00
Praha - Kolegové a přátelé dokumentaristy Pavla Kouteckého, který tragicky zahynul, chtějí dokončit jeho rozpracované filmy a v dalších projektech pokračovat.

"Zatím nevíme, který z filmařů se této práce ujme. Počítáme ale s tím, že bude dokončen časosběrný dokument, ve kterém Pavel Koutecký přes čtrnáct let mapoval život Václava Havla ve funkci hlavy státu," uvedla Jarmila Poláková z Asociace Film a Sociologie na vzpomínkovém večeru v Divadle Archa.

V polovině května se na obrazovce České televize objevil snímek nazvaný Pot a slzy Pražského jara. Šlo o druhý díl, který tento dokumentarista věhlasnému hudebnímu festivalu věnoval; jeho premiéry se však nedožil.

A protože Koutecký už dříve natočil materiál na "opus tři", který chtěl uvést v roce 2007, mělo by se završit i toto jeho dílo.

Foto z dokumentu Pojď blíž, cukrátko
Foto z dokumentu Pojď blíž, cukrátko | Foto: Aktuálně.cz

Poláková předpokládá, že následovatele nalezne také časosběrný projekt o protagonistech sametové revoluce, jejichž osudy filmař dlouhodobě sledoval.

Večer vzpomínek

Účastníci vzpomínkového večera v Divadle Archa zhlédli starší filmy i unikátní ukázky z dalších Kouteckého prací. Uveden byl například jeden z prvních jeho filmů Vždyť přece létat je tak snadné, který vznikl během jeho studií na FAMU, filmová esej o slovinském architektovi Pražského hradu Josipu Plečnikovi a letošní dokument Krásnej život budu mít.

Mapuje přípravu divadelního představení v uprchlickém táboře Bělá pod Bezdězem a je první částí projektu o lidech hledajících nový domov, který Koutecký zamýšlel.

Promítnut byl také snímek studenta ateliéru Pavla Kouteckého na FAMU Janka Paláta s názvem Teorie. Podle Polákové by měla vzniknout tradice obdobných večerů s Kouteckého filmy a pracemi studentů FAMU, kteří mají obdobný přístup k filmové práci, jako měl on.

"Rádi bychom udělovali i cenu těmto studentským snímkům, které mohou diváci vidět zpravidla jen občas na filmových přehlídkách," dodala.

Smrt při práci

Pavel Koutecký spadl z rozestavěného mrakodrapu v Praze na Pankráci, když připravoval film o mladíkovi, který po výškových budovách leze. Policisté dostali oznámení o pohřešovaném 14. dubna s tím, že se den předtím pohyboval právě v okolí tohoto objektu.

Jako dokumentarista proslul mimo jiné snímky mapujícími politické dění - Óóó, my se máme z roku 1990, Oj to byl boj či Zánik Československa v parlamentu, který natočil o tři roky později, filmy o umění Dialog, Proměny Pražského hradu i cestopisy Chilský deník a Islandská paměť.

Většinu ze svých zhruba pětačtyřiceti titulů natočil s kameramanem Stanem Slušným a získal za ně řadu cen na domácích i zahraničních přehlídkách. V několika se věnoval problémům lidí s mentálním postižením.

 

Právě se děje

Další zprávy