Praha uvidí režijní debut Natalie Portmanové

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 11. 2008 14:40
Pražské šortky představí její první film Eve

Praha - Ve středu večer odstartuje v pražském Světozoru 4. ročník festivalu krátkých filmů.

Přímo na zahájení se diváci mohou těšit na filmovou lahůdku Já jsem Bob s Bobem Geldofem v roli sebe sama, během čtyř dnů konání ale Pražské šortky nabídnou i další filmové a hudební celebrity.

Čtvrtý ročník "šortek" nabídne mimo jiné držitele letošního studentského Oscara, nejlepší evropský krátký film dle Evropské filmové Akademie a filmy oceněné na festivalech v Cannes, v Berlíně a Sundance.

Porotce Ondříček

Zvláštní pozornosti se tentokrát těší teritoria Francie a Argentiny, ženského pohledu na erotiku a fenomén psa ve filmu.

O filmech bude rozhodovat pětičlenná porota, v níž zasedne mimo jiné český režisér David Ondříček. České filmy se propracovaly i do programu festivalu - je mezi nimi mimo jiné vítězný snímek letošního FAMufestu, film Bába Zuzany Kirchnerové.

Organizátoři očekávají, že velký rozruch by mohl vzbudit komponovaný program SecondSexe: orgasmus na ženský způsob, poprvé uvedený na letošním ročníku mezinárodního festivalu krátkých filmů Circuito Off v Benátkách. Pět filmů přináší pohled na erotiku a pornografii očima žen-režisérek. 

FAMUfest: Bába
FAMUfest: Bába | Foto: Aktuálně.cz

Jako režisérka se na Festivalu krátkých filmů představí i Natalie Portmanová. Svůj režijní debut Eve představila letos na festivalu v Benátkách.

Portmanová o lásce seniorů

Film Eve tu zahájil projekce v sekci krátkých snímků. Dvacetiminutový kousek vypráví o dívce, která se vnutí na rande své babičky a zprostředkovaně tak pojednává o lásce v seniorském věku. Ve filmu hrají Olivia Thirlby, Lauren Bacall a Ben Gazzara.

A protože hollywoodská star chodí nebo už jen chodila pro změnu s hvězdou nových písničkářů, vousatým excentrikem Devendrou Banhartem, není od věci, že hudbu k jejímu snímku složil jeho skorokolega, další písničkář Sufjan Stevens.

Dostupné ohlasy Eve hodnotí jako příjemně obyčejný snímek, na kterém je znát vliv francouzského filmu.

"Přímo s Natalií Portmanovou jsme nekomunikovali," říká Radka Weiserová z Festivalu krátkých filmů. "Vše ohledně dodání jsme řešili s americkou produkcí Handsomecharlie Films - ti nám vyšli ve všem vstříc a film jsme získali naprosto bez problémů."

Foto: Aktuálně.cz

Třeba se i filmy Portmanové a Johanssonové budou jednou v budoucnu promítat v oblíbené sekci První podání, které představuje rannou krátkometrážní tvorbu známých režisérů. Letos tu budou k vidění snímky Jean-Luca Godarda, George Lucase, Francoise Ozona, Cristiana Mungiu  nebo Sašy Gedeona.

Portmanová ostatně přiznává, že v režírování chce pokračovat. "Mám teď větší respekt k režisérům i ke štábu," říká. "Natáčení bylo mnohem těžší, než jsem si dokázala představit, ale už se nemůžu dočkat, až do toho spadnu znova."

Portmanová je aktuálně v českých kinech k vidění ve filmu Králova přízeň, po boku další krásky Scarlett Johanssonové. Obě hollywoodské femme fatale mají za sebou i první režijní zkušenosti.

Scarlett miluje New York

Scarlett Johanssonová - která je v českých kinech aktuálně k vidění i ve skvělé novince Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona - režírovala jednu z povídek filmu New Yorku, miluji tě. Ten chce navázat na úspěch obdobného projektu Paříži, miluji tě a představit Big Apple jako romantické velkoměsto.

Do amerických kin by měl vstoupit v únoru, česká premiéra zatím není stanovena. Krom Johanssonové další povídky režírovali mimo jiné Fatih Akin či Mira Nair.

Festival krátkých filmů proběhne v pražském Světozoru od 12. do 16. listopadu.

 

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy