Pouštní krysy od Tobruku budou válčit s 52 kopiemi

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 8. 2008 15:40
VIDEO: Jak se válčilo pod Marhoulovým velením
Dnes je Sahara příjemná. Foukal totiž vítr a teploty "jen" přesahovaly čtyřicítku ve stínu. Rekord padl minulý týden: 52,8 stupňů Celsia - na sluníčku to je zhruba o patnáct víc.
Dnes je Sahara příjemná. Foukal totiž vítr a teploty "jen" přesahovaly čtyřicítku ve stínu. Rekord padl minulý týden: 52,8 stupňů Celsia - na sluníčku to je zhruba o patnáct víc. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V dvaapadesáti kopiích vstoupí do českých a slovenských kin Marhoulův Tobruk.

Drama skupiny československých vojáků v africké poušti má u nás premiéru 11. září, na Slovensku už 29. srpna: 41 kopií připadá na český trh, v jedenácti se film bude promítat u sousedů.

Kopie pro český a slovenský trh se začaly vyrábět 11. srpna - poté, co byly dokončeny všechny triky, zvukový mix a barevný grading.

Kina už atakuje první teaser filmu, jehož historie je skoro stejně dlouhá jako u Jakubiskovy Bathory - což může podobně přispět ke zvýšenému očekávání, a tedy i vyšší návštěvnosti.

Scénář začal Václav Marhoul psát v červnu 2004, ještě na podzim téhož roku vyrazil na první obhlídky do libyjského Tobruku.

O rok později následovala první tiskovka, kde oznámil Marhoul záměr začít natáčet v roce 2006. Natáčení ale bylo z finančních důvodů odloženo a proběhlo až na podzim loňského roku.

Do africké pouště spolu s Marhoulem vyrazili i herci, tedy Jan Meduna, Petr Vaněk, Robert Nebřenský, Matěj Hádek, Andrej Polák, Kryštof Rímský, Martin Nahálka, Michal Novotný, Radim Fiala, Petr Stach, Petr Lněnička, Matúš Krátky a Petr Halberstadt.

Poslední klapka filmu padla loni 30. listopadu. Předcházel jí vojenský dril herců nejdříve na českých vojenských cvičištích, poté i přímo v akci - tedy v tuniské poušti, kde se film natáčel.

Herce trápili průjmy a škorpióni, vyskytly se prý i písečné zmije. Každý sedmý den odjížděli herci na jednodenní pobyt na hotel, ve kterém byl jinak ubytovaný celý štáb. Tuniští komparsisté kvůli ramadánu kolabovali kvůli nedostatečnému pitnému režimu.

"Odvaha je síla vůle, které žádný muž nemá nazbyt. Když se používá, brzy se vyčerpá. Odvaha je kapitál, který postupně utrácíme. Jakýkoliv rozkaz pak může být kdykoli příkazem k výplatě z konta, které se blíží nule," popisuje Marhoul svůj film chlapácky v režisérském záměru.

Rozpočet filmu činí celkem 80 milionů korun, výrazně přispělo i Ministersvo obrany s Vlastou Parkanovou v čele.

"Je běžné, že armády participují na podobných projektech," obhajoval finanční vstup mluvčí ministerstva obrany Čírtek. "Tak to bylo například u slavného Top Gunu."

 

 

Právě se děje

Další zprávy