Potvrzeno: Nebel žádá o nominaci na animovaného Oscara

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
5. 11. 2011 11:47
Komiksový film se uchází také o zahraniční sošku
Foto: Aktuálně.cz

New York/Los Angeles - Český komiksový snímek Alois Nebel je oficiálně mezi 18 díly, jež usilují o nominaci na Oscara za nejlepší animovaný film. Informovala o tom americká Akademie filmových věd a umění.

Aby měl debut režiséra Tomáše Luňáka šanci dostat se mezi pět vyvolených snímků, jež se utkají o animovaného Oscara, musí ještě letos být uveden v Los Angeles. Nebel se uchází rovněž o nominaci na Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film; v té ale uvedení v tamních kinech podmínkou není.

Foto: Aktuálně.cz

"Snažíme se, aby měl náš snímek možnost být zařazen i do nominací za nejlepší animovaný film. Jednáme o tom s naší americkou agentkou v Los Angeles. Bylo by dobré, kdyby se podařilo do konce tohoto roku hrát Aloise Nebela po dobu jednoho týdne v losangeleských kinech," řekl již dříve producent filmu Pavel Strnad.

Akademie v tiskové zprávě o nominaci animovaných filmů podotkla, že podmínku uvedení ještě nesplnilo několik dalších filmů, které se do klání o nominaci přihlásily: "Přihlášené filmy musejí splnit podmínku uvedení v kinech a vyhovět dalším kvalifikačním pravidlům, než mohou postoupit do hlasování."

Mluvčí akademie zároveň uvedla, že 18 zveřejněných uchazečů představuje filmy přihlášené studii a producenty. Seznam by tak neměl být interpretován jako souhlas s tím, že všechny přihlášené snímky splnily všechna kritéria. Některé snímky totiž nejsou čistě animované.

Jde o případ Šmoulů, již kombinují animaci se živými herci. Tintinova dobrodružství či Happy Feet 2 pak musí „vysvětlit svůj záměr" při použití techniky motion-capture (snímání pohybu), kterou akademie nepovažuje za animaci. U Nebela zase může vyvolat diskuse rotoskopická technika.

Čtěte také:
Recenze: Alois Nebel chce být jen cool Král Šumavy
Pro nás Nebel nebyl nikdy chcípáček z českého filmu
O historii by měl Jaroslav Rudiš psát spíš komiksy

Herci měli při natáčení zvýrazněné některé prvky v obličeji, výtvarník pak pracoval s každým políčkem filmu zvlášť, převáděl je a zaměřoval se na charakteristická gesta. Důležité bylo spojení animace s pozadím a dalšími efekty. Natáčení exteriérů a scén s herci si vyžádalo 30 dní, překreslení nasnímaného obrazu trvalo padesáti animátorům a výtvarníkům téměř dva roky.

Podle Strnada by však s rotoskopií neměl být problém. "I to je ale součástí diskuse, pracujeme na tom," dodal s tím, že by Nebel mohl mít šanci i v soutěži o Zlaté Glóby.

Foto: Aktuálně.cz

Osmnáct uchazečů o nominaci každopádně znamená, že se při nadcházejícím klání bude například na rozdíl od posledních Oscarů nejlepší animovaný film vybírat z pěti nominací. Aby bylo možné kategorii zcela naplnit, musí se o nominaci podle pravidel ucházet nejméně 16 snímků. Za deset let udělování ceny pro nejlepší animovaný film se to stalo teprve potřetí.

Akademie své nominace v této kategorii obvykle oznamuje už v listopadu. Seznam filmů ucházejících se o nominaci na Oscara pro nejlepší animovaný film má zatím tuto podobu: Tintinova dobrodružství, Alois Nebel, Alvin a Chipmunkové 3, Velká vánoční jízda, Auta 2, Une vie de chat, Chico & Rita, Gnomeo & Julie, Happy Feet 2, Karcoolka 2, Kung Fu Panda 2, Máma mezi Marťany, Kocour v botách, Rango, Rio, Moulové, Medvídek Pú, Wrinkles.

Pokud se Nebel mezi animáky dostane, může mít nakonec větší šance na zisk sošky než v zahraniční kategorii. Technické a formální kvality Nebela jsou nezpochybnitelné, stejně jako velké rukodělná energie vložená do výroby. A na to všechno akademici slyší.

Navíc Nebela odlišuje, že jako jeden z mála adeptů má vážné, nikoli dobrodružné či „zvířecí" téma. Podle blogu The Wrap sledujícího dění v Hollywoodu animovaná kategorie nebude mít jasného favorita. "Mohl by to být dobrý rok pro divnější film, jako je Rango, anebo zcela divoká karta jako Alois Nebel," tipuje.

Foto: Aktuálně.cz

Akademie oficiálně oznámí většinu oscarových nominací 24. ledna 2012; některé kategorie včetně cizojazyčného filmu ovšem bývají dvokolové a akademici nejprve ohlašují širší devítičlenný seznam. Předávání cen se uskuteční v noci z 26. na 27. února 2012.

Mezi hranými filmy však Nebel bude v konkurenci mnoha těžkých soupeřů a známých jmen. Snímek přitom lehce trpí tím, že je ve své umělecké zkratkovitosti a minimalismu nečitelný pro zahraniční publikum.

V národních nominacích na cizojazyčný film se objevila jména režisérů jako Aki Kaurismaki (Le Havre), Wim Wenders (Pina), Béla Tarr (Turínský kůň), Nuri Bilge Ceylan (Tenkrát v Anatolii), Kaneto Šindó (Postcard), Agnieszka Holland (In Darkness) či kontroverzní Nikita Michalkov (Unaveni sluncem 2: Citadela). Velké šance na vítěztsví má především íránský film Asghara Farhadího Nader a Simin: odloučení, který zvítězil na Berlinale.

 

Právě se děje

Další zprávy