Potvrzeno: Gandalf z Pána prstenů se vrátí do Hobitína

Kamil Fila Kamil Fila
1. 5. 2008 17:15
Bilba dostal po Hellboyovi na starost Del Toro

Los Angeles - Guillermo del Toro byl dlouho v užším výběru na režii dvoudílného velkofilmu Hobit, jehož děj předchází trilogii Pán prstenů. Minulý týden studio New Line Cinema volbu definitivně potvrdilo a teď fanoušci mají další dobrou zprávu: v roli Gandalfa se vrátí Sir Ian McKellen.

Právě jeho čaroděj inicioval slavné dobrodružstí o hledání trpasličího pokladu a zabití draka Šmaka, které čtenáře poprve zavedlo mezi hobití nárůdek. O představiteli ústředního hrdiny Bilba Pytlíka, jehož v Jacksonově trilogii ztvárnil přece jen už hodně starý Iam Holm, není dosud rozhodnuto.

McKellen volbu potvrdil magazínu Empire: "Tohle není role, kterou byste odmítli. Gandalfa jsem hrál velmi rád. "Mluvil jsem s Guillermem ve stejné místnosti, kde mi roli nabídl Peter Jackson, a potvrdil mi, že si ji zopakuji."

Zároveň potvrdil, že mexický režisér Del Toro bude pracovat i na scénáři - asi za šest týdnů, až dokončí druhého Hellboye. Kvůli přípravě Hobita se přestěhuje na Nový Zéland, kde se točil Pán prstenů.

Jeho režisér a iniciátor Peter Jackson je už dlouho se studiem ve sporu kvůli honorářům a do vyřešení se odmítal na dalším projektu podílet.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Jackson bude Hobita kontrolovat z producentského křesla

Nicméně bez jeho jména by to měl projekt u fanoušků daleko těžší, takže se obě strany dohodly na pozici výkonného producenta. tady by měl mít - spolu se svou ženou Fran Walshovou - hlavní kontrolu nad vznikem díla, aniž musí sám natáčet.

Režijně je navíc vázán Jackson k adaptaci komiksového Tintina a hororového příběhu Lovely Bones (Kosti k pomilování), jejíž knižní předloha od Alice Seboldové u nás vyšla pod názvem Pevné pouto.

Jackson s Walshovou volbu zdůvodnili tím, že del Toro "filmový kouzelník, který neztratil dětskou zvědavost". Režisér zase řekl, že to pro něj znamená naplnění snu.

Místo Pottera budou hobiti

Pán prstenů v kinech celosvětově utržil 2,9 miliardy dolarů a čisté výdělky z něj činí údajně více než miliardu. Rozpočty jednotlivých filmů byly přitom drženy na překvapivě skromných 95 milionech za každý díl.

Foto: Aktuálně.cz

Hodně nákladů potom ovšem spolknuly opakované reklamní kampaně každý rok při uvádění dalšího dílu.  Nové dva hobití filmy by měly mít rozpočet po 150 milionech.

Guillermo del Toro s Hobitem stane režisérskou superhvězdou a předem zaručeným hitmakerem. Už dřív mu byla nabízena režie Harryho Pottera, ale nakonec tedy několik let života obětuje Hobitovi.

Výběr Del Tora jde v tradici Hollywoodu, který v posledních letech pro nákladné blockbustery hledá mezi režiséry nízkorozpočtových hororů.

Tradiční začátek se s upíry

Tím byl před Pánem prstenů i Peter Jackson s velmi úchylnými videosnímky Vesmírní kanibalové či Braindead, a rovněž Sam Raimi nyní spojený se sérií Spider-Man, který byl zodpovědný za groteskně krvavé a několikadílné Evil Dead.

Del Toro zaujal komorním upírským hororem Cronos, v Hollywoodu se prosadil druhým dílem upírobijecké komiksárny Blade a přepisem expresivně a superhrdinsky naruby laděného komiksu Hellboy.

Faunův labyrint
Faunův labyrint | Foto: Febiofest

V odskocích do rodného Mexika si natočil osobněji laděné snímky, mrazivě hororového Prince bez království (v originále Ďáblova páteř) a třemi Oscary oceněnou kombinaci temné fantasy a pohádky Faunův labyrint.

Samo natáčení Hobita by mělo začít v roce 2009; premiéry jsou stanoveny na roky 2010 a 2011. První film by se měl držet Tolkienovy knižní předlohy, další by měl sloužit jako přemostění ke Společenstvu prstenu.

 

Právě se děje

Další zprávy