Pottera má nahradit vampýr vegetarián. Nejen v kinech

Red Kul
20. 8. 2008 10:30
Knižní série Twilight má úspěch hlavně za mořem

Los Angeles - Film Twilight, adaptace vampýrské románové série Stephenie Meyerové, nahradí americkým teenagerům v kinech odsunuté šesté pokračování příběhů Harryho Pottera.

Studio Warner Bros. přeložilo film s podtitulem Princ dvojí krve z půle listopadu až na červenec 2009 - s oficiálním odůvodněním, že léto je pro takový rodinný hit vhodnější.

A záhy se na jeho místo natlačila romantická upírská story. Americká (a světová) premiéra filmu Twilight se posouvá z 12. prosince na 21. listopad. A není náhoda, že dospívajícího kouzelníka nahradí v pošmourných dnech před koncem roku právě snímek s názvem Stmívání.

Hysterické hledání Potterova nástupce na pultech i v kinech připomíná vzývání nového Elvise, jen z poslední doby byl na něj pasován kromě Zlatého kompasu i Jonathan Strange & pan Norrell nebo Podzemí.

Foto: Archiv

Ale Twilight má k tomu poměrně blízko; ne snad výjimečnou kvalitou, ale tím, že si ho našli sami teenageři.

Hrdinkou série určené dospívajícím čtenářům, tedy ještě spíš čtenářkám, je obyčejná středoškolačka Isabella (Bella) Swan, která se zamiluje do fešáckého "vampýra-vegetariána" Edwarda Cullena. Ten podle zásad, jež mu vštěpil nevlastní otec, odmítá konzumovat krev.

Takže tu opět máme propojení obyčejného a magického světa prostřednictvím hocha, který je trochu divný - a nejen proto, že se narodil už v roce 1901. Sice méně famfrpálu, zato víc love story a intrik od pravověrných vampýrů.

Na trailer k filmu se podívejte ZDE

Autoři adaptace navíc obsadili do hlavní mužské role Roberta Pattinsona, který hrál ve dvou potterovských filmech Cedrica Diggoryho. Zamilovaná do něj bude Kristen Stewart (Into the Wild).

A to vše ve škále emocí, které musí každého fanouška emo rocku - a to je dnes aspoň načas skoro každý teenager - tak potěšit, že si koupí nové oční stíny a další žiletku.

"Viděl jsem v tom jedinečnou příležitost pro náš film, jehož ohlas pořád nabírá na síle," komentuje přesun Rob Friedman ze společnosti Summit Entertainment.

"Nepokoušíme se totiž o nic menšího než jít ve stopách potterovské série a chceme fanouškům přinést jejich oblíbené příběhy na plátně co nejdřív."

Foto: Archiv

Ke světovému ohlasu ovšem chybí Meyerové jeden zásadní krok: infikovat upírstvím i jiné dospívající čtenáře než americké. Celkově se totiž prodalo 8 milionů jejích knih, které rychle vyprodukovala od konce roku 2005, ale z toho většina (7,7 milionu) jen za mořem.

Poslední, čtvrtý díl se objevil na pultech před pár týdny a způsobil v tamních knihkupectvích kostýmované pozdvižení podobné čekání na nové díly Harryho Pottera. A právě film by mohl spolu s internetem být ideálním velvyslancem vampýrů.

V Česku vydává Stmívání nakladatelství Egmont, zatím jsou k dispozici tři díly, Stmívání, Zatmění a Nový měsíc. Finální Rozbřesk vyjde v lednu.

Stephenie Meyerová mezitím píše další knihu. Protože čtyřdílná série končí - a to snad můžeme prozradit - ... and they live happily ever after, bude Midnight Sun paralelním příběhem, který love story odvypráví z pohledu Edwarda Cullena.

Spojení romantiky a nadpřirozena autorka použila i ve své knize Hostitel. Román pro dospělé vypráví o mimozemšťanech, jakýchsi "duších", které převezmou vládu nad Zemí a jejími obyvateli; jeden z nich ovšem odmítá kooperovat.

 

Právě se děje

Další zprávy