Potter vyrazil z Londýna k závěrečnému souboji se zlem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 11. 2010 11:47
První půle Relikvie smrti měla světovou premiéru. Galerie
Foto: Reuters

Londýn - Stovky fanoušků přišly na náměstí Leicester Square v centru Londýna, kde měl světovou premiéru sedmý díl filmové ságy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.  Respektive první ze dvou částí, na které filmaři rozdělili adaptaci sedmé knihy J. K. Rowlingové.

Neodradil je ani déšť a silný vítr vo dopoeldním Londýně. Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část nicméně zlomil kletbu předcházejících premiér potterovských filmů, při kterých pršelo celý večer. Krátce před příjezdem hvězd se pak vyčasilo a herci mohli absolvovat promenádu po červeném koberci, který se točil prakticky po celém náměstí, bez deštníků.

Na červeném koberci před uvedením snímku Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část se objevili kromě režiséra Davida Yatese a producenta celé potterovské série Davida Heymana také představitelé všech hlavních postav. Ani autorka sedmidílné série J. K. Rowlingová si nenechala světovou premiéru v kině Odeon ujít. Dorazili i režisér Danny Boyle, herec Ben Kingsley či členové kapely Kaiser Chiefs.

Foto: Reuters

Harryho Pottera hraje dnes jednadvacetiletý Daniel Radcliffe, jeho společníky Emma Watsonová (Hermiona) a Rupert Grint (Ron). V dalších úlohách se objevují známí britští herci Ralph Fiennes, Helen Bonhamová Carterová, Michael Gambon, Bill Nighy a Rhys Ifans.

Fanoušci hojně obsadili i některé balkony zdejších domů. Další se dostavili oblečení jako postavy z jejich oblíbených bradavických příběhů. Mnozí tábořili na náměstí už ve středu, aby si zajistili místa co nejblíže svým idolům.

Pro plus mínus dvacetileté multimilionáře je to i loučení s dlouhými devíti lety života. Radcliffe, Watsonová i Grint se ve středu večer zúčastnili večírku v londýnském hotelu Claridge's, který uspořádalo studio Warner Brothers na oslavu nákupu studia v anglickém Leavesdenu. Právě zde bylo natočeno všech osm filmů o Harrym Potterovi, ale i další hity jako Temný rytíř nebo Počátek.

Do finále příběhu Pottera dovedl Režisér David Yates, který je podepsaný i pod pětkou a šestkou. Úvodní půlku sedmičky popisuje jako první film série, ve kterém se skoro vůbec neobjevuje bradavická škola kouzel - jedna z hlavních diváckých atrakcí potterovského světa, na kterou se plně naopak spoléhaly první knihy i první adaptace. 

Foto: Reuters

Radcliffe i Watsonová jsou přesvědčeni, že sedmička je nejlepší film celé série. "Chtěli jsme, aby každý film byl lepší než ten před tím a ani tento snímek nebyl výjimkou," prohlásila Watsonová, jež poutala pozornost krátkým účesem, kterým oslavila závěr natáčení.

"Budu mít díru v srdci, kterou bude muset naplnit něco jiného. Ale začátky jsou také vzrušující," řekla Watsonová o skončení potterovské série. "Je to směs pocitů."

Její oblíbenou scénou je ze sedmičky pasáž, kdy Hermiona s Harrym začnou tančit ve stanu ve strašidelném lese na hudbu z tranzistoru. "Film je od začátku do konce tak temný a intenzivní. Takže tahle krátká chvíle, kdy jsme mohli být pošetilí, byla hrozně hezká." 

I Radcliffe opět zdůraznil, že cítí po skončení celé série dojetí, ale nemíní se k Potterovi vracet. Stejěn jako Watsonová se chce věnovat herectví.

Šest dosavadních filmů natočených od roku 2001 přineslo jen z kin 5,4 miliardy dolarů, což z Pottera už teď učinilo nejvýdělečnější sérii všech dob. Fanoušci určitě opět zmobilizují své síly i na závěrečný boj Harryho Pottera s lordem Voldemortem.

Do světových kin včetně Česka Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 vstoupí 18. listopadu. U nás první diváci můžou přijít o půlnoci ze 17. na 18. listopadu do pražského kina IMAX - i když film nakonec nebude kompletně ve 3D, což by ještě zvýšilo tržby. Přesto nikdo nepochybuje o komerčním úspěchu.

Určitě k tomu dopomůže rozdělení finálového filmu, jež může přinést i víc než dvojnásobné zisky. Mnozí diváci před premiérou druhé půlky (červenec 2011) určitě zajdou ještě jednou do kin na úvodní část, aby se plynule připravili na okamžik, kdy spolu s Harrym Potterem definitivně dospějí.

Aktuálně.cz připravilo k vyvrcholení série speciál. Najdete v něm přehled všech filmů a všech knih, dále galerie, videa z natáčení posledního dvojdílu i velký test. Můžete také soutěžit o potterovské ceny a o možnost být mezi prvními, kdo film v Česku uvidí. K vidění tu byl i přímý přes z červeného koberce, který zajišťovalo studio Warner Bros.

 

 

Právě se děje

Další zprávy