Potter střídá v českém žebříčku premiér Gandalfa

Kultura Kultura, Red Kul
22. 7. 2009 10:00
Šesté dobrodružství překonalo víkendový rekord
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na vrcholu nejúspěšnějších filmových startů v českých kinech dochází po pěti letech ke střídání. Šesté filmové dobrodružství Harryho Pottera se stalo novým rekordmanem v tržbách za první týden od premiéry.

Snímek Harry Potter a Princ dvojí krve od svého uvedení krátce po půlnoci ve čtvrtek 16. července zaznamenal do neděle 172 672  diváků, kteří v pokladnách nechali 21 826 096 korun.

Překonal tak dosud nejúspěšnější film Pán prstenů: Návrat krále. Závěr tolkienovské trilogie v roce 2004 za první týden vidělo 149 095 diváků při tržbách 18,023 milionu korun. Potterovy tržby vyšší o pětinu by se daly vysvětlit rostoucími cenami vstupenek, ale šestnáctiprocentní nárůst počtu diváků je na rekord dostatečně průkazný.

Počasí a natěšenost

Foto: WB

K vysoké návštěvnosti přispělo podle Ivety Prchalové z distribuční společnosti Warner Bros. několik faktorů: deštivé víkendové počasí, které nelákalo k vodě, a hlavně očekávání fanoušků, které se zvyšuje s blížícím se koncem série a které ještě podpořilo přesunutí premiéry z listopadu 2008 na červenec 2009. Navíc i Česko zasáhla celosvětová cílená marketingová kampaň.

Představitelka Warner Bros. také souhlasí, že léto obecně už v Česku neznamená prázdná kina. "Kromě Fénixova řádu za poslední dva až tři roky zaznamenalo mnoho filmů i od jiných distributorů velmi dobré výsledky během letní sezony - namátkou Mamma Mia nebo Bathory," dodává.

Naopak nechce potvrdit, že by se na rekordu podepsala stejně jako za mořem ekonomická krize, kdy prý lidé víc chodí do kina, aby se odreagovali.

Sbal prachy a vypadni

Novému držiteli rekordu určitě pomohla i strategie kobercových náletů, kdy celosvětové nasazení provází čím dál větší počet kopií v jednotlivých zemích: aby se nejen zužitkovala globální reklama, ale také přilákal co nejvyšší počet zájemců, než se objeví na internetu pirátské kopie. V Česku měl nový Potter 51 kopií: jednu pro trojrozměrný IMAX a padesát standardních (z nich 48 je dabovaných).

V souladu s tímto trendem je tak každé pokračování filmu o čarodějnickém učni v počtu diváků za první týden úspěšnější než předchozí; s výjimkou druhého dílu Harry Potter a Tajemná komnata.

Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - Rupert Grint
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - Rupert Grint | Foto: Reuters
Čtěte také:
Impérium Harryho Pottera vrací rekordní úder
Bude z Harryho Pottera Bilbo Pytlík?
Recenze: Šestka je nadbytečná výplň před finále

Šestka byla dokonce o 39 procent úspěšnější než páté pokračování Harry Potter a Fénixův řád s premiérou 19. července 2007, jež za první týden zhlédlo 121 912 lidí.

Čtvrté pokračování Harry Potter a Ohnivý pohár mělo premiéru 1. prosince 2005 a za první týden vykázalo 119 438 návštěvníků. Třetí Harry Potter a vězeň z Azkabanu měl premiéru 10. června 2004 a získal za první týden 102 963 diváků.

Pouze druhý díl Harry Potter a Tajemná komnata s 92 130 diváky nebyl za první týden od premiéry 12. prosince 2002 úspěšnější než jeho předchůdce. Úvodní díl série Harry Potter a Kámen mudrců byl do tuzemských kin nasazen 14. února 2002 a za první týden ho vidělo 93 535 lidí.

Celkovou návštěvnost měl ovšem z dosavadních filmů nejvyšší: jak se fenomén šířil po světě, chtělo ho nakonec vidět 776 177 lidí.

Foto: WB

Návštěvnost dalších dílů byla podobná, nicméně lehce klesala. Což potvrzuje riziko, kterou masivní nasazení přináší - tedy že filmy se rychleji "vyčerpají". V případě dlouhých sérií navíc proti pěstovanému zájmu fanoušků působí i opačný trend: přestože jsou nejlepším způsobem, jak vydělat, přece jen se celkově vyčerpává zájem o příběhy z téhož světa.

Od dvojky do pětky přišlo v Česku na zfilmované Pottery 745 338, 713 545, 708 080 a 691 999 diváků; prvních pět dílů vidělo celkem 3 635 139 lidí a Warneři odhadují, že nový Princ dvojí krve dosáhne minimálně podobných výsledků jako pátý Fénixův řád.

Finále na dva díly

Nejnovější díl série na motivy knih J. K. Rowlingové byl velmi kladně přijat většinou recenzentů a s velkým náskokem ovládl žebříček návštěvnosti kin v USA a Kanadě.

Film, který vychází teenagerům vstříc milostnou linkou a ostatní fanoušky zahrnuje detaily z jejich oblíbeného světa, za pět dní vydělal téměř půl miliardy dolarů. Jak navíc příznivci kouzelnického světa dospívají a stárnou, přišlo na šestku ve světě 60 procent diváků starších 18 let; to je jev, který u předchozích filmů producenti nezaznamenali.  

Proto se přes hrozbu rychlého vyčerpání spekuluje, zda se Princ svojí krve stane teprve pátým filmem v historii, který si celosvětově v kinech přijde na miliardu.

Dosavadní snímky o Harry Potterovi jen v kinech utržily celkem 4,5 miliardy dolarů. Sedmý, závěrečný film Harry Potter a Relikvie smrti, bude rozdělen na dvě části; termíny uvedení v Česku jsou zatím plánovány na 18. listopadu 2010 a 14. července 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy