Potopí Temný rytíř po jedenácti letech Titanic ke dnu?

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 8. 2008 17:00
Batman zkouší zneškodnit Leonarda DiCapria
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Na serveru Box Office Mojo, který počítá zisky z kin, přimontovali on-line výsledkovou tabuli. Po třinácti dnech podle ní hraje Temný rytíř s Titanikem 342 684 300 : 112 594 173. Ale konečný výsledek zápasu může být i opačný.

Nový batmanovský film má před sebou třetí víkend v amerických kinech a stále palčivější úkol: dosáhnout pro Warner Bros. na titul "nejnavštěvovanější film v amerických kinech všech dob". Zisky ho aktuálně řadí na 13. místo žebříčku. Stal se už snímkem s nejlepším otevíracím víkendem v historii a s nejlepšími tržbami za první týden v dějinách Hollywoodu.

V pátek měl na kontě jen za americká kina 342 milionů dolarů, což spolu se 128milionovými tržbami ze zahraničí dává dohromady 470 milionů dolarů.

Titanik
Titanik | Foto: Aktuálně.cz

Cestu má krytou skvělými recenzemi, batmanovským kultem i touhou diváků vidět Heatha Ledgera v jeho poslední roli jako padoucha Jokera. Ale potenciální výstup na vrchol bude asi hodně těžký.

Domácí americký žebříček stále vede Titanic Jamese Camerona se ziskem 600 milionů dolarů. Za ním následují Hvězdné války z roku 1977, druhý Shrek a Spielbergův E.T.

V první desítce jsou ještě další dvě epizody Hvězdných válek, třetí díl Pána prstenů, dva díly Spider-mana a Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže.

Právě okolo případu druhých Pirátů se teď točí diskuse, jak je dnes těžké dosáhnout na první místo žebříčku, které patří jedenáct let starému snímku s Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou.

Temný rytíř má - stejně jako Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže z roku 2006 - velmi oslnivý start, spojený s taktéž červencovým uvedením do kin. Oba filmy byly i rekordmany v tom, jak rychle dosáhly tržeb 200 a poté 300 milionů dolarů.

Když se ale Truhla mrtvého muže přiblížila zisku 400 milionů dolarů, dosáhla vrcholu. V 39. den od uvedení do kin poprvé vydělala méně než milion dolarů za den; film se pak zastavil na částce 423 milionů dolarů, což mu zajistilo šesté místo žebříčku.

Titaniku se podařila ještě jedna věc. Zatímco dnes zisky řady filmů po prvním víkendu klesají průměrně o polovinu, což je i případ Temného rytíře, romantický velkofilm naopak získával. O druhém víkendu o 24 procent a ještě o pátém o 25 procent.

Z prvního víkendu měl Titanic tržby pouhých 28 milionů dolarů, což ho v žebříčku premiér zařadilo až na chabé 238. místo. Druhý nejvyšší zisk měl v 58. den od premiéry - krátce poté, co obdržel rekordních čtrnáct oscarových nominací.

Do českých kin připlouvají pod vedením hrdinného Jacka Sparrowa Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
Do českých kin připlouvají pod vedením hrdinného Jacka Sparrowa Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže | Foto: Falcon

Navíc nabízel víceúrovňově definovanou cílovou skupinu - láska pro ženy, technika a ztroskotání pro muže - a k tomu další trumf devadesátých let, titulní píseň. Byl to právě song od Céline Dion, který pomohl ještě šířit aureolu filmu.

A ač se to tenkrát možná nezdálo, byla to doba nevinnosti nejen pro hrdinku v podání Kate Winslettové. Kulty a hity měly mnohem delší životnost a víc času na to, aby se v klidu šířily. Od té době se mnoho změnilo, a svědčí o tom i taktika prvních víkendů.

Ostatně Temný rytíř znovu překonal s číslem 4366 počet nasazených kopií. Za povšimnutí stojí, že Titaniku naopak neublížila ani monstrózní délka 196 minut.

Pro zisk paradoxně hovořily i v té době levnější vstupenky. Zatímco před deseti lety stál lístek 4,69 dolaru, dnes částka za osobu už dělá průměrně 7,08 dolaru.

Foto: Aktuálně.cz

Kdyby na film přišlo tolik diváků jako před lety, znamenalo by to tržby adekvátně vyšší - ale řadu lidí dnes právě vysoké ceny vstupenek odrazují a čekají až na DVD. O pirátech nemluvě.

Ale nejzvláštnější na celém sledovaném souboji Titaniku a Batmana je to, že ani jeden z těchto filmů nenaplňuje obraz typického hitu.

Titaniku byla kvůli přemrštěnému rozpočtu okolo 200 milionů dolarů (podle některých odhadů až 285) předvídána budoucnost propadáku, navíc film překvapil tím, že režisér akčních sci-fi filmů jako Vetřelci a Terminátor 1-2 natočil především melodrama, s nímž do té doby neměl žádné zkušenosti.

Temný rytíř zase vůbec nevyhlíží jako comicsový film, je důsledně stylizován jako realistická, chladná gangstersko-kriminální sága s minimem viditelných počítačových triků a velmi střídmou porcí efektní akce. Naopak je proti veškerým očekáváním z velké části konverzační a staví na komplikovaném vyprávění s mnoha postavami, čímž spoustě diváků znesnadňuje orientaci.

 

Právě se děje

Další zprávy