Poslední Hobit má rekord z českých kin. Vydělal nejvíc

ČTK ČTK
15. 12. 2014 15:46
Poslední díl filmového zpracování Hobita s podtitulem Bitva pěti armád vydělal při prvním víkendu v českých kinech historickém maximum.
Hobit: Bitva pěti armád.
Hobit: Bitva pěti armád. | Foto: Warner Bros.

Praha - Závěrečný díl trilogie režiséra Petera Jacksona Hobit s podtitulem Bitva pěti armád zhlédlo při prvním víkendu ve 147 kinech celkem 239 856 fanoušků světa J. R. R. Tolkiena, kteří v pokladnách nechali 36,6 milionu korun. Podle počtu diváků jde o druhý nejlepší výsledek v historii, na tržbách jde o rekord.

Podle informací Unie filmových distributorů obsadil v historickém žebříčku prvního popremiérového víkendu závěrečný díl této trilogie druhé místo. V čele stále je snímek Harry Potter a relikvie smrti, který v roce 2010 přilákal do kin 248 025 zájemců, kteří v pokladnách kin nechali 30 milionů korun. Z českých filmů jsou v něm na devátém místě Troškovy Babovřesky, které loni v únoru vidělo během prvního víkendu 140 236 diváků, tržby činily 20,3 milionu korun.

První díl trilogie Hobit: Neočekávaná cesta měl premiéru v prosinci 2012, následoval snímek Hobit: Šmakova dračí poušť, který byl uveden o rok později. V tabulce skončily na pátém, respektive čtvrtém místě. V českých kinech je celkem zhlédlo 650 tisíc, respektive 591 tisíc diváků.

Na druhém místě aktuálního žebříčku návštěvnosti je s velkým odstupem americký animovaný snímek Tučňáci z Madagaskaru, který o víkendu do kin přilákal 18 754 lidí a na tržbách vydělal 2,6 milionu korun. Třetí skončila komedie Návrat blbýho a blbějšího a za ní další americké snímky Interstellar a Hunger Games: Síla vzdoru. Vzhledem k tomu, že skoro všichni víkendoví diváci vyrazili na Hobita, snížila se návštěvnost ostatních filmů oproti minulému víkendu o 57 až 75 procent.

Z domácí tvorby jsou na tom nejlépe Michálkův Pohádkář na sedmém a Svěrákovi Tři bratři na osmém místě. Ti právě vyšli na DVD, na kontě podle Unie filmových distributorů mají na 550 tisíc diváků a tržby ve výši 67 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy