Poslední Harry Potter měl světovou premiéru

Pavel Kroulík
7. 7. 2011 20:40
Relikvie smrti - část 2. do kin vstoupí v půli července
Foto: Warner Bros.

Los Angeles - V Londýně měl ve čtvrtek premiéru osmý, definitivně poslední film s Harry Potterem, Relikvie smrti - část 2. Do kin poté vstoupí v půli července a hodlá být největší filmovou událostí sezony.

Čtěte také:
Voldemortovi blízcí komentují sedmého Pottera
Speciál k tématu Harry Potter najdete zde

Jako obvykle byla premiéra na náměstí Leicester Square, tentokrát dokonce ve třech kinech. Červený koberec ale začínal už na nedalekém Trafalgarském náměstí; byl dlouhý asi kilometr a přešli po něm všichni herci z filmu. Producenti u něj vytvořili i Příčnou ulici, kde si čarodějští učni kupují své náčiní.

V dešti na herce čekaly stovky fanoušků; přímý přenos z pódia, kde se všichni aktéři i autorka přelohy, J. K. Rowlingová, podrobili interview, lidé sledovali na internetu a komentovali na sociálních sítích.  

Další miliarda

Foto: Warner Bros. Pictures

Režisér David Yates divákům už dopředu vzkázal, že „velké finále" bude mnohem akčnější film než sedmička, která přišla do kin loni v listopadu. Knižní série Harryho Pottera má sedm dílů. Poslední kniha s podtitulem Relikvie smrti je ovšem natolik obsáhlá, natěšení fanoušků tak vybuzené, jejich obavy ze zkrácení tak velké a ziskuchtivost producentů tomu úměrná, že adaptace byla rozdělena na dvě části.

Úvodní, atmosférický díl byl fanoušky i recenzenty vnímán velmi vstřícně coby ochutnávka na opravdový závěr. Nikomu ani příliš nevadilo, že Harry Potter, Relikvie smrti - část 1. není nikterak dramatický ani akční. Film byl dokonce největším hitem konce uplynulého roku a se sumou 952 milionů dolarů se stal druhým nejvýdělečnějším potterovským titulem.

Nejvíc vydělal hned úvodní Kámen mudrců. Film, jenž měl premiéru v roce 2001, čtyři roky poté, co J. K. Rowlingová vydala stejnojmennou první knihu, má na kontě 974 milionů. Sedm dosavadních filmů utržilo v kinech celkem 6,4 miliardy dolarů - což z nich dělá bez započtení inflace nejúspěšnější sérii všech dob, na kterou nestačí dvaadvacet bondovek ani šest pokračování Hvězdných válek.

Foto: Warner Bros. Pictures

Nadcházející film k této sumě skoro jistě přihodí další miliardu - očekává se, že stane finančně nejúspěšnějším pokračováním ságy. Nejenže jde o finální souboj Harryho Pottera s lordem Voldemortem, ale navíc má jít o první potterovský film v 3D - a to prý „pravém 3D". Tento termín začínají hollywoodská studia používat po loňské sezoně, kdy bylo více filmů uvedeno jen v podobě různých laciných 3D konverzí.

Aspoň postprodukční prostorové úpravy se měl dočkat už sedmý díl, ale nakonec ho Warneři uvedli do kin v klasickém formátu. Jako oficiální důvod uvedli, že by se vše nestihlo včas a v dobré kvalitě.

Akce a emoce

Podle ukázek se skutečně zdá, že zatím žádný potterovský film neobsahoval tak bombastické akční, davové a katastrofické scény jako poslední díl. Nejnovější trailer začíná od intimních, vzpomínkových a snových scén a postupně se přechází k akci, která nabírá stále velkolepější podoby.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zatímco sedmý film natahoval a oddaloval finální střetnutí dobra  a zla, poslední film na něm naopak bude postavený. Vše vrcholí bitvou o čarodějnickou školu v Bradavicích a závěrečným soubojem Voldemorta s Harrym.

Přestože Warneři dali embargo do pátku, na film už vyšly první recenze - a podle serveru Rottentomatoes mu zatím všechny daly 100 procent. Tradičně nadšení jsou Britové, kteří Pottera považují za svůj národní poklad. „Je to monumentální snímek plný nádherných tónů, který přináší poselství, jež zasáhne mladé i starší diváky: I když je všude kolem nás temnota, můžeme ji překonat," napsal Philip Womack z londýnského Telegraphu.

Foto: ČTK

V podobném tónu se nesou další ostrovní recenze. Oceňují akci i emoce, byť některé dodávají, že zásluhu na tom mají spíš „armády techniků" než ústřední trio herců. 

Nadšen je ale i známý Američan Todd McCarthy: „Je to vzrušující akční finále, které uchvátí každého, kdo byl aspoň někdy potterovským fanouškem," napsal v Hollywood Reporteru s tím, že není pochyb minimálně o komerčním úspěchu filmu.
Jak si už všimlo víc specializovaných filmových médií, zdá se, že zatím mezi recenzenty víc než kdy jindy převládá fanouškovský přístup - tedy natěšení na finále a zároveň nostalgie z končící série.

Nová generace

Na těchto prvcích ostatně stojí i marketing filmu. Většina rozhovorů v médiích se točí kolem bilance „deseti let s Potterem" a otázek, co bude trio herců - Daniel Radcliffe, Emma Watsonová i Rupert Grint - nyní dělat.

Poslední film také symbolicky ukončí dobu, kdy spolu s Harrym Potterem vyrůstala a dospívala první generace čtenářů (a posléze i diváků). Nyní se ukáže, zda se Potter dostane do pantheonu popkultury jako například zmíněné Hvězdné války, nebo zůstane právě jen generační záležitostí.

Foto: Reuters

Tuto nejistotu vnímá i Rowlingová. Spisovatelka známá jako zdatná obchodnice se tak snaží znovu nabídnout své příběhy novým fanouškům, kteří jsou již srostlí s digitálním světem a novými způsoby zábavy; Potter byl ostatně jedním z prvních fenoménů, k jejichž rozšíření napomohl právě internet.

Před několika dny Rowlingová oznámila vznik stránky Pottermore.com, kde se bude od podzimu její kouzelnická série prodávat v podobě audio knih a e-knih (Potter byl přitom jedním z posledních velkých odpíračů elektronických knih). Tímto tahem zcela obejde internetové supermarkety jako Amazon.

Na stránce by měl vzniknout i celý interaktivní online svět, který umožní "ještě intenzivněji prožít a znovuobjevit potterovská dobrodružství". Autorka mluví o zcela novém pojetí vyprávění určeném pro digitální generaci.

 

Právě se děje

Další zprávy