Poslední film Heatha Ledgera nemůže najít distributora

Kristina Winklerová
25. 2. 2009 17:25
Terry Gilliam natočil příliš extravagantní podívanou
Heath Ledger
Heath Ledger | Foto: Reuters

Los Angeles - Jen, co rodina Heathe Ledgera převzala v neděli Oscara za vedlejší roli Jokera v batmanovském Temném rytíři, začalo se diskutovat o tom, kdy přijde do amerických kin poslední film tragicky zesnulého herce.

Podle producentů to má být před létem, ale smlouva pro distribuci snímku Imaginárium dr. Parnasse ve Spojených státech stále nebyla uzavřena. Nejnovější film Terryho Gilliama to tradičně nemá jednoduché - jeho příběh je komplikovaný, žánr těžko určitelný a forma dosti netradiční.

Vypráví o mladém muži, který se připojí ke kočovné divadelní společnosti skrývající zázračné tajemství. Zde se mladík v podání Ledgera zamiluje do dívky, jež ale propadne peklu. Hlavní hrdina se ji pak s pomocí vůdce divadelní skupiny snaží zachránit z moci Satana.

Čtěte také:
Potvrzeno: Ledgera v posledním filmu nahradí tři hvězdy
Terry Gilliam plánuje dotočit svého Dona Quijota

Režisér se nejprve musel vyrovnat se smrtí hlavní hvězdy, která se v lednu loňského roku - tedy uprostřed natáčení - předávkovala léky na spaní.

Ledgerovu roli bylo možno přeobsadit a scény přetočit, anebo na projekt rezignovat. Gilliam nakonec po návalech zoufalství - i nechuti pokračovat - přišel s originálním nápadem.

Heath Ledger s režisérem filmu Zkrocená hora Angem Lee na festivalu v Benátkách.
Heath Ledger s režisérem filmu Zkrocená hora Angem Lee na festivalu v Benátkách. | Foto: Reuters

Fantaskní Imaginárium je natolik protkané magií, že nic nebrání hlavní postavě ztělesněné Ledgerem, aby několikrát prošla kouzelným zrcadlem a vzala na sebe tvář nikoli jiného herce, ale hned tří herců - Johnnyho Deppa, Juda Lawa a Colina Farrella.
 
"Každá z částí, kterou hrají Johnny, Colin a Jude, reprezentuje aspekty Heathovy postavy. Příběh přitom dovoluje uchovat jeho práci celistvou, nebude upravena nebo pozměněna digitální technologií," říkají producenti.
 
Obdivovatelé talentovaného herce tak dostanou poslední příležitost spatřit jej na filmovém plátně. Radost neskrývá ani režisér. "Jsem poctěn, že Heathův skvělý výkon spatří světlo světa. Jsme rádi, že se díky tomu filmu dotkneme lidských srdcí a duší tak, jak toho byl schopen Heath," prohlásil Gilliam.
 
Otázka je kdy. Film se sice podařilo dotočit, ale tím není jeho osud vyřešen, alespoň ve Spojených státech. Snímek vznikal v koprodukci Grosvenor Park a magnáta Samuela Hadidy a jeho společnosti Davis Films. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Po Ledgerově smrti bylo třeba nejprve vyřešit dokončení snímku, o další budoucnost se nikdo nestaral. Během loňského léta a podzimu projevila zájem o práva pro Spojené státy řada amerických společností, mezi nimi Lionsgate nebo Overture. 

K  dohodě nicméně nedošlo. Snímek, jehož rozpočet údajně převýšil plánovaných dvacet milionů dolarů, je totiž pro distributory oříšek. A to přes to, že Ledger po své smrti nesporně představuje velké lákadlo.

Heath Ledger na newyorské premiéře filmu Candy.
Heath Ledger na newyorské premiéře filmu Candy. | Foto: Reuters

Gilliam v posledních letech totiž stále více a s větší chutí experimentuje, což se příliš nelíbí běžnému publiku. Marketingoví experti se tak obávají, že Imaginárium stihne podobný komerční neúspěch jako režisérovy filmy Krajina přílivu a Kletba bratří Grimmů.

Navíc by podle nich mohla snímku paradoxně uškodit snaha nabízet ho jako „ten film s Ledgerem" - o to větší by pak bylo zklamání pro řadové návštěvníky kin.
 
Snímek má na léto zajištěné uvedení jen ve Velké Británii, kde jsou režisérské počiny bývalého člena skupiny Monty Python přijímány s větším nadšením.

Skutečnost, že se snímek nepodařilo udat ještě půl roku poté, co jednání začala, podle některých komentářů nezávislých filmařů dokazuje, jak je na americkém trhu obtížné prodat umělecké filmy.

 

Právě se děje

Další zprávy