Poprvé od obvinění se vrací k filmu. Kevinovi Spaceymu dá šanci Franco Nero

Kultura Kultura
24. 5. 2021 13:36
Americký herec Kevin Spacey se poprvé od chvíle, kdy jeho kariéru přerušila obvinění ze sexuálního obtěžování, vrátí k filmu. Ztvární menší roli policejního detektiva v novém snímku devětasedmdesátiletého veterána italské kinematografie Franca Nera. Ten režíruje a také se obsadil do hlavní role.
Kevin Spacey v seriálu Dům z karet od Netflixu.
Kevin Spacey v seriálu Dům z karet od Netflixu. | Foto: ČTK

Nízkorozpočtový film vzniká pod názvem L’uomo Che Disegnò Dio (Muž, který nakreslil Boha) a vypráví o vzestupu i pádu talentovaného slepého umělce. Hrát v něm má také Nerova žena, čtyřiaosmdesátiletá držitelka Oscara i Zlatého glóbu Vanessa Redgraveová, informoval časopis Variety. Záleží však na tom, zda jí cestovní omezení dovolí odletět z Británie do Itálie.

"Moc mě těší, že Kevin přijal roli v mém filmu," řekl Nero televizi ABC. "Podle mě je to skvělý herec a nemůžu se dočkat, až začneme natáčet," dodal.

Jedenašedesátiletý Kevin Spacey proslul účinkováním ve filmech Obvyklí podezřelí, Americká krása nebo Sedm, v poslední dekádě na sebe upozornil rolí ambiciózního a bezskrupulózního politika v seriálu Dům z karet od Netflixu. V jeho poslední, šesté řadě už však chyběl.

Od roku 2017 herce v médiích pronásledovalo několik obvinění ze sexuálního obtěžování alespoň 20 mladíků v londýnském divadle Old Vic, kde byl Spacey uměleckým ředitelem. Dalším, například herci Anthonymu Rappovi, se Spacey za sexuální obtěžování z roku 1986 veřejně omluvil. Řekl, že si incident nepamatuje, což přičetl tomu, že musel být opilý.

Roku 2018 byl herec obviněn ze sexuálního obtěžování nezletilého chlapce, ten však žalobu nakonec stáhl. Vloni pak Spaceyho zažaloval další muž v New Yorku, který tvrdil, že ho herec jako čtrnáctiletého obtěžoval v 80. letech minulého století. Muž však odmítl svědčit před soudem jinak než anonymně, načež soud žalobu zamítl.

Spacey, jehož kauza se překrývala s vlnou #MeToo a který v jejím průběhu udělal coming-out, naposledy před třemi roky účinkoval ve filmu Billionaire Boys Club.

Ve stejné době se měl objevit ve snímku Všechny prachy světa, režisér Ridley Scott ho však na poslední chvíli vystřihl a Spaceyho scény znovu natočil s Christopherem Plummerem.

Autor chystaného snímku Franco Nero je také českému publiku znám díky účinkování ve spaghetti westernech jako Django nebo Vůně cibule. Na základě toho jej Quentin Tarantino obsadil do menší role v Nespoutaném Djangovi. Nero účinkoval rovněž ve Smrtonosné pasti 2 s Brucem Willisem nebo druhém dílu akční ságy John Wick.

Dohromady hrál ve více než 200 filmech včetně Post Coitum a Bathory, dvou děl slovenského režiséra Juraje Jakubiska.

Nechceme flirtovací policii. Chceme pracovníkům barů a klubů poradit, co mají dělat, když někdo potřebuje pomoc, říká autorka kampaně Respekt je sexy. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy