Pomádu střídají Ken a Barbie ze střední klášterní

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 2. 2008 21:10
Muzikál ze střední láme televizní i hudební rekordy

Praha - Pořád ještě nevíte, kdo je ten mladíček s pronikavě modrýma očima na plakátu nad postelí vaší dcery a neteře?

Přece Zac Efron, idol mladších teenagerek z generace bravo girl a hvězda Muzikálu ze střední. Za chvíli půjdete koupit už druhý díl tohohle "filmíku" na DVD.

Každá generace musí mít svůj hudební film a kýč. Na oblibu Pomády a Hříšného tance dnes navazuje Muzikál ze střední - překvapivý americký hit. Prozatím dva televizní filmy z produkce studia Disney vyprávějí o lásce sportovce Troye a geniální mladé vědkyně Gabrielle.

Nejsledovanější pořad všech dob

Protikladné postavy spojuje vášeň pro hudbu - takže když se schyluje ke konkurzu na školní muzikál, nechybějí mezi zájemci. Cestu za štěstím jim komplikuje jen spolužačka Sharpay coby blonďatá varianta Paris Hilton a její bratr.

High School Musical - Muzikál ze střední
High School Musical - Muzikál ze střední | Foto: Aktuálně.cz

V druhém dílu parta vyráží na prázdniny do letoviska patřícího rodičům Sharpay. Ta pochopitelně opět využije každé možnosti, jak lásku překazit, ale s pomocí písně na rtech i tady Troy a Gabrielle dospějí k finálnímu polibku; ten je také maximem, který si dovolí, nepočítáme-li občasné tření nosů.

Muzikál ze střední se poprvé na americkém kanálu Disney vysílal v lednu 2006 a zaznamenal masivní ohlas. Pokračování mělo premiéru v srpnu 2007 a bylo vůbec nejsledovanějším pořadem kabelových televizí všech dob.

A začala klasická expanze. Loni dvacetiletý Zack Efron a devatenáctiletá Vanessa Hudgens, kteří ztvárnili ústřední dvojici, si už vysloužili módní společnou přezdívku Zanessa.

Soundtracky obou filmů patří k nejprodávanějším titulům všech dob. Dobře se vede videohře, množství knih a pochopitelně i oběma dílům na DVD; druhý právě přišel na český trh. 

Internet je zaplaven pirátskými kopiemi, fanouškovskými stránkami, Youtube nabízí videa z filmu i parodie.

Oblíbené jsou pódiové verze muzikálu: za sebou mají protagonisté koncertní turné i divadelní nastudování. Od června bude místní divadelní verze k vidění i na britských ostrovech, po USA i Británii cestuje muzikál na ledě.

Osvědčený mix starého a nového

Úspěch vždycky stojí a padá s klasickou banální jednoduchostí romantické zápletky i nenáročných melodií. A s aktuálností kulis, ve kterých se odehrává.

High School Musical - Muzikál ze střední
High School Musical - Muzikál ze střední | Foto: Aktuálně.cz

Gabrielle a Troy působí spíše jako parodie na latinskoamerickou Barbie a Kena. Ale umělohmotné duo má úspěch právě proto, že vypadá jako dospělé. A kdo si vybaví dnešní dvanácti- a třináctileté dívky, ví o čem je řeč.

Vymóděný vzhled hrdinů přitom kontrastuje s jejich cudným chováním, za které by se nemuseli stydět nejen v Pomádě, ale i v klášterní škole. A když se Troy a Gabrielle přitulí se sladkými úsměvy a písní , vloudí se na mysl obraz Evy a Vaška.

Z televize do kina

Jako další ingredience nechybí důraz na obyčejný život středoškoláků po vzoru kdysi populárního Beverly Hills 902 10 a jeho variant.

High School Musical - Muzikál ze střední
High School Musical - Muzikál ze střední | Foto: Aktuálně.cz

Hrdiny jsou nejen ti dva snílci. Nechybí afromaerický pár, tlustá dívka a brýlatá "umělkyně". Každý tu má někoho, s kým se může ztotožnit a snít sen o lásce s rovnátky.

Úspěšného tažení si všimnul i Hollywood, který třetí díl chystá pro filmové plátno. Muzikál ze střední s podtitulem Maturita by do amerických kin měl vstoupit 24. října. Natáčet se začne na jaře.

Režisérem série i chystaného dílu je Kenny Ortega, který má za sebou několik epizod z Nemocnice Chicago Hope, Ally McBealové, Gillmorových děvčat i seriálu podle Hříšného tance.

Muzikál ze střední je aktuálním vývojovým stupněm na cestě od včelky Máji. Bránit se mu nelze a netřeba. Plakát nad postelí brzy nahradí výrobek z vedlejšího regálu.

 

Právě se děje

Další zprávy