Policie prověřuje, zda herci po vyhlášení cen Český lev neporušili pravidla

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 3. 2021 15:32
Pražská policie prověřuje, zda někteří z účastníků sobotního předávání filmových cen Český lev neporušili vládní nařízení přijatá kvůli pandemii koronaviru. Na Twitteru to v pondělí oznámil ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD.
Jedna z fotografií, kterými se zabývá policie.
Jedna z fotografií, kterými se zabývá policie. | Foto: Profimedia.cz

Po skončení ceremoniálu, který se v pražském Rudolfinu konal bez diváků, se na sociálních sítích objevily fotografie, na nichž umělci postávají před bočním servisním vchodem do budovy v těsných hloučcích kolem stolků, kouří, popíjejí kávu z kelímku a povídají si. Nemají respirátory ani nanoroušky.

Podle serveru Seznam Zprávy fotografie zachytily například herce Ivana Trojana s jeho synem Josefem nebo zpěvačku Barboru Polákovou. Agentura Profimedia, která snímky prodává, na nich dále identifikovala herce Stanislava Majera, skladatele Jakuba Kudláče, hudebníka Romana Holého nebo střihače Jana Daňhela.

Že se policie případem zabývá, potvrzuje její mluvčí Jan Rybanský. Podle něho se o případu dozvěděla z médií. "Věc již prověřujeme a v případě zjištění podezření na nerespektování vládních nařízení toto oznámíme příslušnému správnímu orgánu," říká mluvčí.

Další podrobnosti policie nesdělila, prověřování je podle ní v počátcích.

"Jako pořadatelé ručíme pouze za průběh akce uvnitř prostor konání, nikoliv za dění venku. Situace, která nastala, nás samozřejmě mrzí," reagoval prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé pro Seznam Zprávy.

Na sobotním ceremoniálu jinak platila přísná opatření. Všichni, kdo se večera v Rudolfinu zúčastnili, museli podstoupit PCR test na nemoc covid-19.

"U mne jde během týdne postupně o sedm testů, čtyři PCR a tři antigenní. Ale to už je v dnešní době naprostá rutina," popsal serveru iDnes.cz režisér večera Michael Čech.

Části budovy, kde se galavečer odehrával, například kavárnu, pořadatelé dezinfikovali ozonem. Chyběl tradiční červený koberec i afterparty, účastníci si s sebou nesměli vzít doprovod. Nikdo nesměl sedět ani v publiku.

Na samotný ceremoniál před kamerami se vztahovala výjimka z mimořádného opatření vlády vyhlášeného 26. února, která z povinnosti nosit respirátory před kamerou vyjímá osoby při provádění autorského díla, například divadelního nebo hudebního, stejně jako lidi účinkující v audiovizuálním pořadu.

 

Právě se děje

Další zprávy