Polanski, Coenové i Soderbergh se utkají o Zlatou palmu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 4. 2013 11:25
Podívejte se na ukázky z očekávaných hitů soutěže v Cannes 2013.
Foto: Aktuálně.cz

Cannes - O Zlatou palmu budou na letošním filmovém festivalu v Cannes usilovat nejnovější snímky filmařských hvězd, jako jsou Steven Soderbergh, Roman Polanski, François Ozon nebo bratři Coenové.

66. ročníku prestižního festivalu letos zahájí nesoutěžní snímek Velký Gatsby režiséra Baze Luhrmanna.

Šanci získat Zlatou palmu má 19 filmů, mezi nimiž je hned šest francouzských filmařů a řada zkušených režisérů ze zahraničí. Například Američan Steven Soderbergh získal Zlatou Palmu už v roce 1989 za Sex, lži a video. V novém filmu Behind the Candelabra (Za svícnem) přibližuje život extravagantního klavíristy Valentina Liberaceho. V hlavních rolích se objeví Matt Damon a Michael Douglas.

Video: youtube.com

Dalším americkým želízkem v ohni je film Inside Llewyn Davis bratrské dvojice Joela a Ethana Coenových.

Video: youtube.com

Italský režisér Paolo Sorrentino představí komedii La grande belezza (Velká krása) a dánský filmař Nicolas Winding Refn uvede thriller Only Gods Forgive (Jen bohové odpouštějí).

Video: youtube.com

V šestici francouzských filmů v soutěži je i Polanského drama La Venus a la Fourrure (Venuše v kožichu). Mezinárodně známý je také François Ozon, jenž uvede film Jeune & Jolie (Mladá a hezká).

Video: youtube.com

Česká republika bude mít v Cannes dva zástupce v sekci Cinéfondation, která je jednou z mezinárodních soutěží krátkých filmů. Byly do ní zařazeny česko-slovenský animovaný film Pandy režiséra Matúše Vizára a snímek O šunce režisérky Elišky Chytkové.

Do hlavní soutěže canneského festivalu byl z českých filmů naposledy přijat v roce 1990 trezorový snímek Karla Kachyni Ucho, na Zlatou palmu ani další ceny však nedosáhl.

Filmový festival Cannes 2013 začne 15. května. Závěrečný galavečer, při kterém porota vedená režisérem Stevenem Spielbergem vyhlásí vítěze v jednotlivých filmových kategoriích, se uskuteční 26. května. Zahajovací a závěrečný ceremoniál bude moderovat francouzská herečka Audrey Tautou.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy