Polanski chystá nejdražší evropský film

kul
5. 2. 2007 13:00
Londýn - Knižní bestseller Roberta Harrise Pompeje si za novou filmovou předlohu vybral režisér Roman Polanski.

Příběh čtyř posledních dní města Pompeje, které v roce 79 našeho letopočtu zničila sopečná erupce Vesuvu, má být nejdražším evropským snímkem vůbec. Thriller vyšperkovaný počítačovými efekty kalkuluje s rozpočtem 130 milionů dolarů (některé zdroje uvádějí částku až o 67 milionů vyšší) a na scénáři se bude podílet sám Harris.

Spisovatel, autor románů Otčina a rovněž zfilmovaná Enigma, se obdivem k Polanského práci netají.

Foto: Aktuálně.cz

"Čínská čtvrť mě při psaní Pompejí silně ovlivnila, takže mě potěšilo, když mi Polanski zavolal a řekl, že by knihu rád zfilmoval. Není pro ni lepšího režiséra," říká Robert Harris. Natáčet se začne v létě v Itálii a producenti se spoléhají na stejný úspěch, jako měly nadávné historické opusy Alexander Veliký, Trója nebo Království nebeské.

Roman Polanski se v Pompejích vrací k historicko-fantastické tématice, kterou si vyzkoušel už ve filmu Devátá brána. Proslulost si třiasedmdesátiletý režisér vydobyl snímky Rosemary má děťátko, Hořký měsíc, Smrt a dívka nebo Pianista, za kterého v roce 2002 získal Oscara.

Ale sám si pro něj nepřišel: jakmile se objeví na území USA, čeká ho zatčení. V roce 1977 byl obviněn za pohlavní zneužití třináctileté dívky, a proto se v osobním i pracovním životě drží na starém kontinentě.

 

Právě se děje

Další zprávy