Podcast: Detektivky jsou zprávou o společnosti. Patří k veřejné službě, říká Špaček

Petr Vizina Petr Vizina
30. 9. 2020 18:00
S režisérem Radimem Špačkem o krimiseriálu, který točí na rodném Ostravsku, o toleranci vůči komunismu i o škodlivosti náboženství.

Motorkář zmizel. Nebyla to nehoda, ani náhoda… víc už bychom toho o zápletce jedné z epizod dvanáctidílné televizní série Stíny v mlze, kterou pro Českou televizi natáčí režisér Radim Špaček, prozrazovat neměli.

Snad jen tolik, že tento rozhovor podnítila fotografie zachycující 37 burácejících strojů Harley Davidson, jak čekají na pokyn režie, aby se gang mužů a žen v černém mohl dát do pohybu.

Podcast s Radimem Špačkem si můžete poslechnout zde:

Svůj první celovečerní film Mladí muži poznávají svět (1993) natočil šestačtyřicetiletý Špaček v obleženém Sarajevu za války v bývalé Jugoslávii. Na rozdíl od lovců senzací se tehdy rozhodl do Sarajeva přestěhovat.

V polovině 90. let pak v České televizi uváděl hudební pořad 60‘, v němž se objevili Nick Cave, Vladimír Mečiar či tvůrce tohoto podcastu. Po slibném úvodu v oboru filmové režie následoval snímek Rychlé pohyby očí a cena Plyšový lev za nejméně sledovaný či snad nejméně srozumitelný film roku 1998.

Úspěch nakonec přišel v podobě Českého lva za režii dramatu Pouta (2010). To bylo Radimu Špačkovi sedmatřicet let. Od té doby už jako zavedený režisér stojí za úspěšnými televizními sériemi Svět pod hlavou nebo Život a doba soudce A.K.. Krom toho v Česku založil dva festivaly indického filmu.

"I ve středním věku se cítím na nějakých pětadvacet, chovám se podle toho a občas mi dá někdo najevo, že už je to trochu moc. Snažím se nebýt přestárlý puberťák a nebýt tím trapný," reaguje na postřeh, že se od dob, kdy moderoval hudební pořad, navenek příliš nezměnil.

Oceňuje svého otce - mluvčího prezidenta Václava Havla a později popularizátora společenské etikety -, který kvůli členství v komunistické straně po roce 1989 nepřemýšlel o vstupu do politiky. Přesto dnes společnosti vytýká vlnu smířlivosti s dobou tuzemského socialismu.

Na stáří by se Radim Špaček rád usídlil v Indii, kam se už roky vrací. Pravidelný návštěvník země, kde generace Evropanů před ním hledaly osvícení, spiritualitu a správný přístup k meditaci, je ovšem přesvědčený o škodlivosti jakéhokoliv náboženství.

Vítejte u tentokrát poněkud osobního podcastu Na dotek, jehož hostem je režisér Radim Špaček. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy