Počet oscarových kandidátů dál zužují filmové ankety

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 1. 2014 12:21
Nominace ohlásilo sdružení režisérů i britské ceny BAFTA.
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Prestižní filmové ankety na obou stranách Atlantiku stále více zužují možný výběr kandidátů na Oscary 2014. Nejnověji na vyzdvihlo režisérskou pětici Martin Scorsese (Vlk z Wall Street), Steve McQueen (12 let v řetězech), David O. Russell (Špinavý trik), Alfonso Cuarón (Gravitace) a Paul Greengrass (Kapitán Phillips) americké Sdružení filmových režisérů (DGA). Dobrým oscarovým ukazatelem bývají i britské filmové ceny BAFTA, v nichž získal 11 nominací vesmírný thriller Gravitace, po deseti pak Špinavý trik a 12 let v řetězech.

Okruh uchazečů velmi pravděpodoně zpřesní také Zlaté glóby, jejichž výsledky budou oznámeny 12. ledna. Nominace na OScary budou známé 16. ledna.

Od roku 1948 se stalo jen sedmkrát, že by držitel ceny DGA pak nedostal i Oscara za režii. Snímek, jehož režisér získá Oscara, přitom obvykle bývá oceněn i za nejlepší film. Jednou z výjimek byl loňský rok, kdy Ben Affleck dostal cenu DGA za snímek Argo, který také pak získal Oscara za nejlepší film, ale Oscara pro nejlepšího režiséra si odnesl Ang Lee za Pí a jeho život.

Z favorizovaných snímků se letos v nominacích nedostalo na Alexandera Paynea, který byl navržen za road movie Nebraska na Zlatý glóbus, stejně jako na Spikea Jonzeho a jeho futuristickou romanci Her a bratry Joela a Ethana Coenovi za hudební snímek Inside Llewyn Davis.

Gravitace, v níž hlavní role ztvárnili oscaroví herci Sandra Bullocková a George Clooney, má šance na získání ocenění BAFTA pro nejlepší film, nejlepší herečku nebo nejlepšího režiséra, která by připadla Alfonsu Cuarónovi.

Britskou cenu pro nejlepší film si může připsat i otrokářské drama z doby před americkou občanskou 12 let v řetězech, jehož režisér Steve McQueen aspiruje i na cenu za nejlepší režii, a představitel hlavní role Chiwetel Ejiofor na ocenění pro nejlepšího herce.

"Jsem stále znovu neskutečně pyšný na uznání, které se tomuto filmu dostává po celém světě," reagoval na zisk nominace Ejiofor, který ve snímku ztvárnil původně svobodného černocha, který byl unesen a prodán do otroctví. "Získat doma nominaci na cenu BAFTA je ale samozřejmě něco výjimečného," dodal šestatřicetiletý Brit.

V této kategorii se Ejiofor utká s Leonardem Di Capriem, nominovaným za film Vlk z Wall Street, Brucem Dernem (Nebraska), Christianem Balem (Špinavý trik) a Tomem Hanksem (Kapitán Phillips).

Posledně jmenované pirátské drama Paula Greengrasse se dostalo také mezi uchazeče o nejprestižnější cenu BAFTA pro nejlepší film, v níž pětici nominovaných doplňují ještě adopční drama Philomena a kriminální snímek Špinavý trik. Jeho režisér David O. Russell je mezi kandidáty na cenu za nejlepší režii, o niž se utká s kromě výše jmenovaných Cuaróna, McQueena a Greengrasse ještě s matadorem Martinem Scorsesem, který je nominovaný za vedení natáčení komediálního dramatu z burzovního prostředí Vlk z Wall Street.

Ocenění pro nejlepší herečku v hlavní roli může kromě Bullockové připadnout Judi Denchové (Philomena), Amy Adamsové (Špinavý trik), Emmě Thompsonové (Zachraňte pana Bankse) nebo Cate Blanchettové (Jasmíniny slzy). Mezi adepty na nejlepší neanglicky mluvený film se žádný český zástupce ani tento rok neobjevil.

Vítěz ceny DGA bude oznámen 25. ledna, tedy šest týdnů před Oscary. Držitele prestižních cen BAFTA v jednotlivých kategoriích vyhlásí 16. února v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy