Po žlutém koberci nakráčeli Simpsonovi do kina

jps
22. 7. 2007 20:38
Homer se dočkal premiéry v rodném Springfieldu
Simpsonovi ve filmu, americká premiéra, tvůrce Matt Groening mává v pravo
Simpsonovi ve filmu, americká premiéra, tvůrce Matt Groening mává v pravo | Foto: Reuters

Springfield - Třináct amerických měst, která nesou stejný název jako fiktivní Simpsonovic městečko, soutěžilo o možnost hostit předpremiéru prvního celovečerního filmu o žluté rodince. Springfield ve Vermontu nakonec vyhrál a sobotní příležitost řádně využil.

Duchovního otce nejúspěšnějšího seriálu všech dob Matta Groeninga přivítali fanoušci převlečení do kostýmů slavné animované famílie. "Jak by řekl Homer: Woo-hoo!" pozdravil se s davy. Po stylově žlutém koberci pak prošli producenti pořadu i herci, kteří propůjčili postavičkám své hlasy.

Simpsonovi ve filmu, americká premiéra, tvůrce Matt Groening zdraví fanoušky
Simpsonovi ve filmu, americká premiéra, tvůrce Matt Groening zdraví fanoušky | Foto: Reuters

Seriálový Springfield vykreslen jako nejhorší díra Ameriky plná těch nejobskurnějších postaviček, ve kterých se odráží pokřivenosti naší doby. Vermonští jsou ale na svou hostitelskou roli pyšní. "Je skvělé, že se zviditelníme něčím tak pozitivním," nechala se slyšet šestapadesátiletá Angelo Jardinová.

Místní zmrzlináři u příležitosti předpremiéry připravili zmrzlinu s příchutí pro Homera Simpsona. Stejně se dalo koupit seriálové pivo Duff nebo speciální donuty zvané D'oh-Nut. Chystá se i zbytek Ameriky: přejmenovává obchody, nabízí buzz colu, trička i hry.

O tom, který z mnoha amerických Springfieldů je ten pravý, se rozhodovalo v internetovém hlasování deníku USA Today. Valná většina účastníků ve svých propagačních šotech poukazovala právě na podobnosti mezi vlastním a seriálovým městem.

Simpsonovi ve filmu, americká premiéra
Simpsonovi ve filmu, americká premiéra | Foto: Reuters

Natáčela obyvatele, kteří jako by z oka vypadli seriálovým postavičkám, a srovnávala dějinné okamžiky z vlastní historie s epizodami seriálu.

V illinoiském Springfieldu mají 116 tisíc obyvatel, elektrárnu a v ní ředitele Todda Renfrowa, který prý nápadně připomíná Montgomery Burnse. Získali 14 634 hlasů, což těsně nestačilo na 15 367 hlasů pro vermontský Springfield, mimochodem pouze devítitisícové městečko. V jejich videu místní televizní hlasatel převlečený za Homera honil obří růžový donut.

Za dvě desítky let se ze Simpsonových, kteří původně vznikli v roce 1987 pro sérii krátkých skečů v Show Tracey Ullmanové, stal celosvětový fenomén. Kreslení hrdinové, kterým dal jejich tvůrce Matt Groening do vínku žlutou pleť a vykulené oči, jsou dnes nejdéle vysílaným animovaným programem v historii.

Simpsonovi ve filmu, americká premiéra, režisér David Silverman
Simpsonovi ve filmu, americká premiéra, režisér David Silverman | Foto: Reuters

Co do výdrže se jim nemůže rovnat ani žádný současný sitcom. Ve Spojených státech Simpsonovým navíc patří jeden z nejprestižnějších televizních časů - premiérové díly se vysílají v neděli večer. A co se prestiže týče, pokud se některý z pop kulturních fenoménů nebo osobností v seriálu objeví, bývá to finální potvrzení jeho hvězdného statusu.

Za osmnáct let v seriálu osobně promluvila řada populárních osobností. Líza se třeba dala vést k buddhismu Richardem Gerem a Barta učil jezdit na skateboardu Tony Hawk. Ve Springfieldu si zahráli (a své postavy namluvili) Red Hot Chili Peppers  nebo Elton John. Na návštěvě Londýna Simpsonovi potkali Tonyho Blaira.

V tomto ohledu se stal asi nejslavnějším díl, ve kterém Homer jede na rock´n´rollový tábor. Tehdy se ve studiu sešli Keith Richards, Elvis Costello, Lenny Kravitz i Tom Petty.

Českému divákovi, který Simpsonovy může sledovat od ledna 1993, sice kvůli dabingu zůstaly hlasy čtyř stovek speciálních hostů utajeny, přesto patří česká verze Simpsonů k nejpovedenějším. Už tím, že hlas Marge jako jediný na světě propůjčil muž, v tomto případě Jiří Lábus.

Od 14. řady v roli Homera Vlastimila Bedrnu nahradil Vlastimil Zavřel; ten nadaboval part Homera i v celovečerní verzi, která kombinuje klasickou a počítačovou animaci a do českých kin vstoupí 26. července.

A jaké jsou první reakce? Oficiální recenze zatím nejsou k dispozici; nicméně agentury už přinesly první reakce fanoušků. "Bylo to fantastické, obrovská kulminace všech těch let," radoval se šestadvacetiletý Mike Iglinski.

O dějové kostře se ví jen tolik, že Homer Simpson prý opustí svou rodinu a stane se psancem, neboť omylem znečistí řeku toxickým odpadem z jaderné elektrárny.

 

Právě se děje

Další zprávy