Po zahraničním Oscarovi sahá Almódovar

AFP, Hej
22. 10. 2006 11:00
Londýn - Do oscarového klání o nejlepší zahraniční film se letos přihlásilo rekordních jedenašedesát zemí. Možná mezi nimi nakonec bude i Kaurismäki.
Volver
Volver | Foto: Falcon

Americká filmová akademie 23. ledna 2007 oznámí, která pětice postupuje do finále klání o nejlepší zahraniční film. Letošní, devětasedmdesáté předávání cen je pak na programu v tradičním divadle Kodak 25. února 2007

Organizátoři už oznámili kompletní seznam zahraničních filmů. Největší šanci na úspěch má podle mnoha hlasů Almódovarův Volver s v Hollywoodu dobře známou Penelope Cruzovou.

Foto: Aerofilms

Španělský režisér Pedro Almódovar už vyhrál kategorii nejlepšího zahraniční film v roce 2000 se snímkem Vše o mé matce a jeho nový film - což je důležité - má zatím v americkém tisku veskrze pozitivní kritiky.

Favoritem je i čínský snímek Prokletí zlaté květiny (Curse of the Golden Flower) režiséra Zhang Yimoua či mexický fantasy horor Panův Labyrint (Pan´s Labyrinth) od Guillerma del Tora.

Německo do klání vysílá Životy těch druhých, drama o agentech Stasi. Ve výběru je i vítěz letošního Berlinale, bosenský snímek Grbavica Jasmily Zbanicové.

Rusko své naděje vkládá v drsné Bondarčukovo drama z afgánské války 9th Company, které si premiéru odbylo skoro před rokem.

Prvním rokem se klání účastní Kazachstán - paradoxně právě v roce premiéry filmu Borat, který si z Kazachů možná nemístně, ale velmi vtipně utahuje. Kazachstán ovšem jako zástupce své kultury vysílá velkofilm Nomád.

Zástupci postsovětské republiky prý doufají, že účastí v oscarovém klání mohou zvrátit nelichotivou image, kterou zemi vyrobil Borat ještě předtím, než jeho snímek vůbec vstoupil do amerických kin.

foto z filmu Šílení
foto z filmu Šílení | Foto: Aktuálně.cz

Snímek Nomád společně režírovali Sergej Bodrov, Talgat Temenov; zpočátku také režisér českého původu Ivan Passer.

Za Česko jsou nominováni Švankmajerovi Šílení, podle režisérova producenta Jaromíra Kallisty ale autoři v úspěch příliš nevěří.

"Bude to práce s vyplňováním formulářů, ale i spousta peněz - a výsledek bude nula," řekl Kallista. I když připustil, že i v USA má snímek, jehož tématy jsou absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace, velký ohlas.

Finsko z klání na žádost režiséra Akiho Kaurismäkiho stáhlo jeho Světla v soumraku. Režisér tak protestuje proti válce v Iráku. Člen poroty pro nejlepší zahraniční film Mark Johnson ale doufá, že se jim podaří Kaurismakiho přesvědčit, aby si stažení ještě rozmyslel.

 

Právě se děje

Další zprávy