Svěrák jako vlastenecký ředitel, Tříska jako zlý dědeček. Film Po strništi bos má trailer

Magazín Magazín
Aktualizováno 2. 3. 2017 22:21
Režisér Jan Svěrák sice dotočil film Po strništi bos začátkem letošního roku, ale už teď se do jeho zrodu zapojilo několik zemí. Rachot vlaků a bombardérů vzniká v Dánsku, kroky a cinkot sklenic v Německu. Společnost Bioscop zveřejnila trailer filmu. Diváci v něm mohou vidět kromě hlavních hrdinů i vlasteneckého ředitele a sokola Zdeňka Svěráka nebo podivínského dědečka Jana Třísku.
Trailer filmu Po strništi bos | Video: Bioskop

Připravovaný film režiséra Jana Svěráka Po strništi bos mohutně cestuje již během postprodukce.

Hudba vzniká na Slovensku, kde ji skládá a nahrává Michal Novinski. Na speciální triky a úpravu dialogů se vrhli čeští profesionálové, o zvukovou postprodukci se ale postarají také mistři zvuku v Dánsku, kteří přidají například rachot vlaků či bombardérů, nebo v Německu, kde vzniknou kroky a cinkot sklenic.

"A já jsem právě dokončil čistý střih filmu, který jsem odvezl do Londýna," dodal režisér Jan Svěrák. Tam už na film čekal producent Eric Abraham, který se bude starat o mezinárodní aktivity týkající se snímku, jehož poslední scény vznikaly u vesnice Markéta poblíž Slavonic na Jindřichohradecku.

Děj filmu se odehrává za druhé světové války na venkově a zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí. "Tohle je film o hrdinství a odvaze. O odvaze, kterou malý kluk hledá v tatínkovi i v sobě a snaží se nebýt zbabělec," vysvětlil Jan Svěrák. "Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja potom o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří," řekl režisér s tím, že tento příběh časově "posunuli" před Obecnou školu.

Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových - tetralogii o jedné generaci. "Když ty čtyři filmy dáte za sebe, tak můžete na pozadí osudů jednoho hrdiny pozorovat velkou část naší historie ve dvacátém století," dodal režisér Jan Svěrák.

Do hlavních rolí rodičů dětského hrdiny Edy obsadil Jan Svěrák Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého. Diváci také uvidí například Jana Třísku, Oldřicha Kaisera, Petru Špalkovou, Hynka Čermáka či samotného Zdeňka Svěráka.

Ze začátku jsme byli roztomilí nezkušeností, tu jsme pak ztratili jako každá panna. Štěstí bylo, že jsme se nepokoušeli o satiru, říká Zdeněk Svěrák. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy