Po Spider-Manovi odstartuje v Japonsku i Potter

kul, ČTK, BBC
22. 5. 2007 16:14
Pátý film Fénixův řád má premiéru 28. června v Tokiu
Foto: Aktuálně.cz

Londýn -  Potterovské léto už má zahajovací datum. Slavnostního uvedení snímku Harry Potter a Fénixův řád v Tokiu se 28. června zúčastní i představitel hlavního hrdiny, britský herec Daniel Radcliffe.

Zdá se, že Tokio je pro Hollywood stále přitažlivější. Potter odtud poputuje do světa stejně jako před několika týdny Spider-Man, který se z Japonska vydal na triumfální cestu světem přes Asii a Evropu až do domovské Ameriky. A přitom nasbíral i díky mediální pozornosti skoro tři sta milionů dolarů.

Právě start v Japonsku, známém hordami hysterických fanynek stejně jako slabostí pro západní popkulturu, se tak zdá být ideálním startovním bodem pro globální spanilou jízdu kinosály. Mluvčí společnosti Warner Bros nicméně konstatovala, že Japonsko nebylo pro potterovskou premiéru vybráno "z žádného speciálního důvodu".

  

Už 3. června pak přijde premiéra Pottera doma v Londýně a následně fanoušci budou čekat, co se 21. června objeví v poslední,  sedmé knize. V České republice je premiéra filmu plánována na 19. července. Dosavadní čtyři filmy o Harrym Potterovi podle knih J. K. Rowlingové po světě vydělaly 3,5 miliardy dolarů.

Jejích šesti dosavadních knížek se prodalo 300 milionů exemplářů. Sedmý a závěrečný knižní díl vyjde pod titulem Harry Potter and the Deathly Hallows; filmová adaptace má mít premiéru v roce 2010.

S blížícím se datem vydání a premiéry se stupňuje marketingová kampaň, která drží příznivce čarodějnického učně z Bradavic ve střehu. Filmoví fanoušci už dostali fotky a ukázky, čtenáři zase vědí, jaká bude obálka - a sedmý díl je dávno nejobjednávanějším titulem v historii internetového knihkupectví Amazon.

Foto: Aktuálně.cz

A mezitím se vášnivě diskutuje o tom, jak se celá série uzavře. Název naznačuje, že po Potterovi by mohla být veta. Sama autorka už dřív řekla, že dvě z klíčových postav nechá zemřít. Bude to přímo Harry? Britská sázková kancelář William Hill považuje jeho smrt za téměř hotovou; proto vypsala sázky jen na to, čí rukou zemře.

Teď ale Rowlingová na svých webových stránkách prosí všechny, kterým by se snad poslední díl dostal předčasně do ruky, aby vyústění příběhu podrželi v tajnosti. "Předčasné vyzrazení neodradí lidi, aby si výtisk koupili, ale zmenší to jejich radost z knihy," upozorňuje Rowlingová: "Chci, aby se čtenáři, kteří s Harrym vyrůstali, pustili do posledního společného dobrodružství bez vědomosti, na jakou cestu se vydávají."

Někteří už to ovšem nevydrželi a napsali si vlastní verzi knihy. Jedna se objevila i v češtině a prý byla tak rowlingovská, že v první chvíli přesvědčila i překladatele Pottera Pavla Medka i Ondřeje Müllera, šéfa Albatrosu, který příběhy vydává.

 

Právě se děje

Další zprávy