Gangster Ka: Krejčíře bylo těžké hrát, vzpomíná Hynek Čermák

Adéla Davidová
20. 7. 2015 9:32
Nový film Gangster Ka o nechvalně známém podnikateli Radovanu Krejčířovi budou česká kina promítat od 10. září. V hlavních rolích se představí Hynek Čermák, Miroslav Etzler a Jaromír Hanzlík.
Hynek Čermák jako Gangster Ka
Hynek Čermák jako Gangster Ka | Foto: Jakub Čech

Karlovy Vary – Autoři úspěšného krimi seriálu Cirkus Bukowski natočili v koprodukci s Českou televizí dvoudílný film inspirovaný příběhem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, první záběry představily i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Zkorumpovaný politik, šéf pražského podsvětí, podvodník a zlodějíček, ze kterého se stane gangster číslo jedna v Jihoafrické republice, i policisté, kteří se se zločineckou chobotnicí snaží marně bojovat. To jsou postavy, které se objeví už v září tohoto roku na plátnech českých kin ve filmu Gangster Ka.

Scénář filmu režiséra Jana Pachla vychází z knihy investigativního novináře Jaroslava Kmenty Padrino Krejčíř. "Po divácky úspěšném filmu Příběh kmotra na základě mých předchozích knížek o kmotru Mrázkovi za mnou přišel Adam (producent Adam Dvořák – pozn. red.) a říkal, že se teď hodně mluví o Krejčířovi. Já jsem vykulil oči a říkal jsem, že je to další věc, na kterou se chystám, takže bychom do toho mohli jít spolu," řekl o nápadu natočit film o Krejčířovi Jaroslav Kmenta.

Hlavní postavu Káčka alias Kraviece ztvárnil Hynek Čermák, který si postěžoval, že postavu bylo obtížné hrát hlavně proto, že gangsteři jsou podle jeho slov "bez energie". Ve vedlejších rolích se představí například Alexej Pyško (Sivák), Miroslav Etzler (Milota), Jaromír Hanzlík (Kraviec starší), Tomáš Jeřábek (Klein), Filip Čapka (Lánský) nebo srbský herec Predrag Bjelac (Dardan) známý jako Igor Karkarov ze čtvrtého dílu filmového Harryho Pottera.

Gangster Ka není autobiografický snímek

Autoři během setkání zdůrazňovali, že se životem Krejčíře pouze inspirovali a zejména v částech o podnikatelově osobním životě využili umělecké licence. Podle režiséra Jana Pachla vytvořili v podstatě fiktivní příběh. I proto hlavního protagonistu přejmenovali.

"Kdyby se postava jmenovala normálně, tak by všechno musela být pravda, a to my nemůžeme zaručit právě proto, aby to byl film a měl příběh. Takže jsme se inspirovali pouze událostmi, a ne konkrétními osobami. To bychom se pak dostali do tak absurdních věcí, že bychom museli dokazovat, že se odehrál ten dialog, který se neodehrál, a to prostě v žádném filmu nelze. I postav je ve filmu méně než v reálu, jsou jakoby sloučené, a když půjdete do důsledku, tak tam nikdo vlastně není odrazem reality. Film není autobiografie," vysvětlil producent Adam Dvořák.

Tvůrcům šlo hlavně o zachycení přerodu českého zlodějíčka a podvodníka v gangstera číslo jedna v Jihoafrické republice, který porušuje i nepsaná mafiánská pravidla – nesplácí dluhy a nechává zabít i své nejbližší spolupracovníky a přátele. Mezi ně patřil i Miloš Potiška, bývalý bodyguard a pravá ruka Radovana Krejčíře, který se pro filmaře stal důležitým zdrojem autentických informací.

Rozhodl se zveřejnit své svědectví poté, co z Afriky uprchnul, protože začalo jít o život i jemu. "Hlavním důvodem bylo to, že jsem měl umřít, takže jsem to vyhodnotil tak, že je lepší zmizet pryč. Celou tu situaci jsem vyhodnotil díky svým letitým zkušenostem a díky tomu, že jsem Radka hodně dobře znal. Pochopil jsem, že musím hodně rychle zmizet pryč. A s sebou jsem musel vzít i manželku, poněvadž manželka je moje bývalá potenciální oběť - měla umřít."

Stanislavského metodou by hrát nešlo

Většina herců chválila štáb a práci produkce, která se podle nich vymykala běžným českým poměrům. Práce byla velmi náročná a natáčení trvalo neobvykle dlouho (pět měsíců). Shodli se také na tom, že takto záporné postavy je velmi vděčné hrát.

"Herci mají občas takové vlny a já jsem byl zrovna na vlně klaďasů. Takže jsem šel po klaďasech nahoru a najednou mi přišla nabídka na scénář, kde bych měl hrát takového opravdu belzebuba. V tu chvíli jsem si řekl, že do toho asi nepůjdu, protože teď jsem na vlně klaďasů. Ale když jsem ten scénář přečetl asi během hodiny a půl v posteli, tak musím říct, že jsem byl strašně nadšen," vysvětlil Miroslav Etzler, proč si nakonec zahrál gangstera.

A dodal, že s výsledkem je velmi spokojený: "Myslím, že divák se má opravdu na co těšit, protože jsem si dokonce na některých místech řekl, že to není možné, aby česká produkce byla schopná něco takového natočit. Z toho, co jsem viděl, tak některé okamžiky dokonce překonaly mou představu, jak by to mohlo vypadat."

Všichni účinkující včetně režiséra ale potvrdili, že k rolím gangsterům logicky nebylo možné přistupovat tzv. Stanislavského metodou – tedy aby se herec psychicky identifikoval s postavou a "v roli" zůstal i mimo záběr. "Abych se na to připravoval třeba v nějakých opuštěných ulicích Prahy s nějakou malou brokovničkou, tak k tomu jsem se opravdu neodhodlal," řekl s úsměvem Etzler.

"Myslím, že ještě vděčnější je hrát politika. To je dárek. Já jsem se určitě nijak nepřipravoval – myslím, že úplně stačilo na jeden den si pustit ČT 24 a člověk se okamžitě inspiroval," uvedl zase Tomáš Jeřábek, pro kterého byla nejobtíženější scéna, která se točila osmkrát a Hynek Čermák mu v ní dá pořádnou facku.

Naopak známý představitel záporných rolí Predrag Bjelac se nechal slyšet, že role gangstera pro něj nebyla nic výjimečného. "Myslím, že já jiné nabídky ani nedostávám, takže jsem tak zvyklý hrát to, co hraju, že pro mě je to krásná postavička."

Život v neustálém strachu

Gangster Ka přímo vybízí ke srovnání s filmem Kajínek, který vzniknul před pěti lety v režii Petra Jákla, ale podle producenta Adama Dvořáka se jejich snímek liší: "Kdybych to měl přirovnat k jiným filmům, které tady byly historicky, tak Kajínek se jmenoval Kajínek, protože byl nějakým způsobem více podle reality, ale oni pak museli více či méně dodržovat přání toho pána a tím pádem to nemělo tu mnohobarevnost, kterou by ta postava potřebovala. Myslím, že to jsme si v našem filmu mohli dovolit víc a v tomhle směru být svobodnější."

Gangster Ka bude rozdělen do dvou dílů, které by měly fungovat jako dva samostatné celky. První z nich se bude odehrávat v Česku a druhý v zahraničí. Filmový štáb se sice do Jihoafrické republiky podíval, ale natáčel zde pouze dokumentární záběry. Z finančních a bezpečnostních důvodů zvolili natáčecí lokace na Kanárských ostrovech, které charakterem krajiny hodně připomínají Jihoafrickou republiku a Seychely (kde také Krejčíř pobýval).

"Být gangsterem není nic jednoduchého, protože žijete v neustálém strachu. Můžete být Capo di Tutti Capi ("šéf šéfů" – pozn. red.) a stejně každý den vycházíte z domu a máte strach, že vás někdo sejme. S tím se nedá žít. Nedoporučuju, není to hezké zaměstnání," poradil na závěr divákům režisér Jan Pachl.

V srpnu začne v podstatě totožný filmový štáb natáčet nový třináctidílný seriál Rapl. Hlavním hrdinou bude zarputilý a drsný policista Kuneš (Hynek Čermák) z Cirkusu Bukowski.

Podívejte se na trailer k filmu Gangster Ka | Video: Magicbox
 

Právě se děje

Další zprávy