Po Hepnarové natáčejí další film. Život nelze chápat jen rozumově, říkají

ČTK ČTK
31. 5. 2021 17:46
Autoři filmu Já, Olga Hepnarová, který byl oceněn v Česku i zahraničí, začali natáčet novinku nazvanou Nikdo mě nemá rád. Vypráví o ženě, jež ztratila jedinou životní lásku. Projekt podpořil Státní fond kinematografie pěti miliony korun, do kin jej distribuční společnost Bontonfilm uvede v létě 2023.

Melodrama vzniká v mezinárodní koprodukci Česka, Slovenska, Francie a Švýcarska, s mezinárodním obsazením a za podpory filmového festivalu v Berlíně.

Podobně jako Já, Olga Hepnarová také Nikdo mě nemá rád bude obrazově a autorsky výrazný snímek o lidech, kteří nezapadají do společnosti. Hrdinkou je osamocená Sára, která se nečekaně zamiluje do tajemného muže. Ani jeden ovšem nesplňuje představy okolí a jejich vztah se stane nepřijatelným.

"Oba hlavní hrdinové, Sára i Martin, se od okolí odlišují. Navzdory tomu a navzdory svým pochybám jsou ale silnými osobnostmi a nevzdávají se lacino. Jejich úsilí o štěstí přesahuje běžnou každodennost," říká jeden z dvojice režisérů Tomáš Weinreb.

Výrazným inspiračním zdrojem scénáře Nikdo mě nemá rád bylo klasické řecké drama Antigona o thébské princezně, která navzdory královu zákazu pohřbila svého bratra.

"Už od počátku jsme ale chtěli, aby se děj odehrával v současnosti," doplňuje druhý režisér Petr Kazda. "Napsali jsme příběh, ve kterém chceme ukázat, že život nelze chápat a vnímat jen rozumově a pragmaticky, protože ve všem, co se kolem nás děje, může být skryt nějaký objev nebo otřesná pravda," dodává.

V hlavních rolích se představí slovenská herečka Rebeka Poláková a Litevec Mantas Zemleckas. Dále hrají Miroslav Hanuš, Hana Vagnerová a Slovenka Barbora Bobuľová. Ta proslula jako princezna Pavlínka v pohádce Nesmrtelná teta z roku 1993, poté hrála v Itálii, kde získala několik cen.

"S Olgou Hepnarovou Petr s Tomášem debutovali v Berlíně a zahajovali sekci Berlinale Panorama, festival nás pak s naším novým projektem podpořil v industry sekci ve fázi vývoje výběrem na Copro-market 2018. I teď se zajímají, jak práce pokračuje a jak se film vyvíjí," doplňuje producent Vojtěch Frič. Berlinale podle něj dlouhodobě sleduje výrazné autory, kteří na něm debutovali.

Filmový recenzent Kamil Fila si myslí, že český snímek o nejznámější české masové vražedkyni Já, Olga Hepnarová měl být ještě o něco odvážnější. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy