Po stopě Blonďaté bestie a Miloše Ubu vyrazí Hodinový manžel

ČTK ČTK
27. 6. 2014 14:47
Divadelní režisér Tomáš Svoboda natáčí jako svůj filmový debut komedii Hodinový manžel. Jeho hrdinové hledají klientelu mezi místními dámami.
Film Hodinový manžel by měl přijít do kin letos o Vánocích.
Film Hodinový manžel by měl přijít do kin letos o Vánocích. | Foto: HCE

Praha - Režisér a scenárista Tomáš Svoboda, který se věnuje hlavně autorskému divadlu, začal tento týden natáčet filmovou komedii Hodinový manžel. Pracovat bude celé léto převážně v Nymburce, Poděbradech a v Nízkých Tatrách.

Svoboda má na kontě například inscenace Jaromír Jágr, Kladeňák nebo Příběhy obyčejného hovadství. Do širšího povědomí vstoupil politickým kabaretem Blonďatá Bestie či v poslední době kabaretem Miloš Ubu. Do své filmové prvotiny chtěl obsadit ty nejlepší a nejvtipnější herce - a je přesvědčen, že se mu to podařilo. Hlavní mužskou čtveřici - Bolka Polívku, Davida Novotného, Davida Matáska a Lukáše Latináka - doplní na plátně Eva Holubová, Jitka Čvančarová, Zuzana Norisová a Simona Babčáková.

Přestup z divadelních prken na stříbrné plátno nepovažuje Svoboda za zásadní změnu. "Autorský film není od autorského divadla zase až tak vzdálený. Zase vyprávím legrační příběh, jen trochu jinými prostředky," komentoval svůj přestup. Lákavý byl podle něj především autorsky.

"Především vytvořit příběh, který bude natolik zajímavý a vtipný, aby oslovil dostatečný počet lidí, aby do toho vložili svoje peníze, dostatečný počet produkčních, aby s tím spojili půl roku života, a dostatečný počet herců, aby tomu příběhu propůjčili to, co umějí jen oni," řekl. Lákavé podle něj bylo i celé to složité řemeslo filmové režie, které si už zčásti vyzkoušel při menších televizních projektech.

Scénář slibuje neotřelou zábavu, která se poněkud vymyká z běžného mustru českých komedií. "Něčím mi připomíná můj oblíbený film Do naha. Především svým lehce humorným pohledem na velmi nehumornou situaci hlavních hrdinů. Navíc si myslím, že tenhle typ filmů tady dost chybí. Řeší nesnadné soužití mužů a žen, rozchody a potkávání a v neposlední řadě odvahu změnit svůj pošahaný osud," uvedl David Matásek, který se se Svobodou zná už více než deset let.

"Dělali jsme spolu v legendární Boudě Národního divadla představení Hamlet - stroj. A neméně legendární pak bylo představení Jaromír Jágr, Kladeňák v Městském divadle Kladno, které se dočkalo pětapadesáti repríz. Věřím, že i na tuhle spolupráci nikdo z nás dlouho nezapomene," dodal.

Hlavní hrdinové snímku jsou vášnivými hráči vodního póla a společně provozují bazén. Ten jim však jako nevyhovující vypustí hygiena, a čtveřice se tak rázem ocitá doslova na dně. Jeden z nich pak začne v bazénu dokonce i bydlet, když se pohádá s manželkou a uražen odejde z domova. Z nedostatku příležitostí začnou pak podnikat jako "hodinoví manželé" a postupem času si najdou klientelu mezi místními dámami. Každý z nich má svou pravidelnou zákaznici, ale ty mají kromě oprav často i specifická přání a potřeby.

Premiéru v kinech má Hodinový manžel naplánovanou ještě do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy